Hirdetés
. Hirdetés

Comcast-ügy: a bíróság hatályon kívül helyezte az FCC döntését

|

Az Egyesült Államok egyik körzeti fellebbviteli bíróságának döntése értelmében a szervezet nem kötelezheti az ország legnagyobb szélessávú szolgáltatóját a letöltők szankcionálásának beszüntetésére.

Hirdetés

Columbia állam kerületi bírósága keddi döntésében felülbírálta a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) egyik, 2008 augusztusában hozott határozatát, amelyben arra kötelezte Észak-Amerika legnagyobb kábel- és szélessávú internetszolgáltatóját, a Comcastet, hogy hagyjon fel a BitTorrent és más peer-to-peer alkalmazások felhasználóit diszkrimináló ?hálózatmenedzsment" gyakorlatával. David Tatel bíró azzal indokolta döntését, hogy az FCC nem rendelkezik ?a kellő törvényes felhatalmazással" arra nézvést, hogy a szolgáltatók tevékenységét szabályozó direktívákat állapítson meg.

Az internetes jogvédő szervezetek szerint a döntés komoly kérdéseket vet fel az FCC döntési jogköréve kapcsolatban.

Jen Howard, az FCC szóvivője a döntésre reagálva hangsúlyozta, a bizottság továbbra is kiemelt feladatának tartja, hogy olyan ?biztos törvényi alapokon nyugvó" jogi szabályozókat dolgozzon ki, amelyek biztosítják az internet szabad használatát. A szóvivő szerint a bizottságra nézve kedvezőtlen döntés ellenére bizakodásra adhat okot, hogy a bíróság ?semmilyen formában" nem kérdőjelezte meg, hogy az internet semlegességének és nyitottságának megőrzése kiemelten fontos feladat; az ehhez szükséges törvényi lehetőségek továbbra is adottak.

Az FCC azután döntött úgy, hogy a szabad internethasználatot biztosító határozatot hoz, miután 2007-ben kiderült, a Comcast tudatosan lassította a BitTorrentet használók adatforgalmát. A cég eleinte tagadta a vádakat, később pedig azt állította, csak azért nyúlt a ?forgalommenedzsment eszközeihez", hogy megóvja felhasználóit a hálózat túlterhelődésével járó kellemetlenségektől.

A fellebbvitel bíróság döntése megkérdőjelezheti, hogy van-e felhatalmazása az FCC-nek arra, hogy hivatalosnak tekinthető, az internet semlegességét védő szabályozásokat vezessen be. A bizottság októberben kezdett hozzá a szabad internethasználat jogi alapjainak megteremtését és megszilárdítását célzó törvényalkotó munkájához.

Az FCC nem tudott meggyőző érveket felvonultatni arra nézvést, hogy ?köztes jogalkalmazóként" jogosult megregulázni a kábelszolgáltatókat - írta döntése indoklásában Tatel bíró.

Amennyiben az FCC nem teszi meg a kellő lépéseket annak érdekében, hogy újra szabályozza a szélessávú piacot, a bíróság döntése nyomán számos témában kétségbevonhatóvá válik a bizottság autoritása - beleértve a felhasználók adatainak biztonságát és az Egységes Szolgáltatási Alap (Universal Service Fund, USF) infrastruktúrafejlesztésre szánt forrásainak kezelését is - jelentette ki Gigi Sohn, a Public Knowledge jogvédő szervezet elnöke.

?A mai döntés látszólag megfosztja az FCC-t attól a lehetőségtől, hogy gátat vessen a Comcast cenzori törekvéseinek" - tette hozzá Derek Turner, a Free Press jogvédő szervezet kutatási igazgatója.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.