Hirdetés
. Hirdetés

Computex 2018: Technológiai trendek Tajvanról

|

Az idei tajpeji Computex kiállításon, ahogy az elmúlt években is, a gyártók - főként a helyi vállalatok - azokat a termékeiket és technológiáikat mutatták be, amelyeket az elkövetkezendő hónapokban hoznak forgalomba, így képet kaphattunk a technológiai iparág közeljövőben megjelenő újdonságairól.

Hirdetés

Egy 28 magos, 5 gigahertzen futó lapkaszenzáció belengetésével próbálta meg sokkolni a Computex közönségét mindjárt a rendezvény elején az Intel alelnöke, Gregory Bryant. A várhatóan a negyedik negyedévben érkező behemót jellemzőiről és áráról még semmit sem tudunk, mindenesetre a világ legnagyobb processzorgyártójának eddigi magrekorder lapkája, a Core i9-7980XE 1999 dollárba kerül. Az Intel az idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját, melynek alkalmából a 8086-os lapka jubileumi változatát készül kiadni. A Core i7-8086K jelű processzor egy nyolcadik generációs lapka 6 maggal és 12 szállal, amely 4 gigahertzes alap- és 5 gigahertzes turbófrekvencián fut.

Hirdetés

Azt is megtudtuk a Computexen, hogy a jelenlegi Kaby Lake-R processzorokat a Whiskey Lake és Amber Lake nevű lapkák váltják majd fel, amelyek továbbra is 14 nanométeres gyártási technológiával készülnek. Mind a Kaby Lake-R, mind a Whiskey Lake termékvonal U-sorozatú lapkákból áll, amelyek fogyasztása hozzávetőlegesen 15 watt. Az Amber Lake azonban már a rendkívül energiatakarékos ultrabookokba szánt Y-sorozatba tartozik, fogyasztása 4,5 watt körül van. Bryant szerint az új architektúrák kétszámjegyű teljesítménynövekedést hoznak az előző generációhoz képest. Az új processzorok köré épülő számítógépek megjelenése az év végén, jövő év elején várható.

Folytatódik a processzorháború
Nem kellett sokat várni az AMD válaszára: az Intel tájékoztatóját követő napon a rivális lapkagyártó is bejelentette saját csúcsprocesszorát. A Threadripper 2 névre hallgató, 32 magos, 64 szálú óriással kapásból túllicitálta nagy vetélytársát a cég. Érkezik egy új, 24 magos CPU is, mindkét lapka ugyanarra a 12 nanométeres Zen+ gyártási technológiára épül, mint a második generációs Ryzen processzor. Heavy metal teljesítmény jellemzi a Threadripper 2-t, mondta sajtótájékoztatóján Jim Anderson, az AMD alelnöke, a cég Computing and Graphics Business Group részlegének vezetője egy évvel azt követően, hogy a 2017-es Computexen bejelentette az első generációs Threadrippert. A TR4-es foglalatba illeszthető, léghűtésű új csúcslapka 2018 harmadik negyedévében esedékes, a második generációs Ryzen debütálását követően.

Anderson büszkén számolt be a Ryzen lapkák sikeréről, aminek fényes bizonyítéka, hogy a játékpiac 40 százalékát uralják. Az év hátralévő részében nem kevesebb, mint hatvan új Ryzen-alapú rendszer megjelenése várható. Tavaly októberben adta ki az AMD a Ryzen mobilváltozatát, amely a cég szerint 30 százalékkal nagyobb CPU-teljesítményt és 100 százalékkal több GPU-teljesítményt produkál, mint Intel-gyártmányú riválisa. Kevin Lensing üzletfejlesztési alelnök üzleti adatokkal is szolgált: több mint 5 millióan használnak jelenleg Ryzen-gépeket.

Újdonsággal rukkolt elő processzorfronton a Qualcomm is. Az ARM lapkával meghajtott, mindig kapcsolatban (always connected) koncepciójú PC-k első példányai - például az Asus NovaGo és a HP Envy x2 - nem igazán értek el áttörést. Bár minden korábbinál hosszabb, akár 20 órás akkumulátor-üzemidővel büszkélkedhetnek, a teljesítményük gyenge, mivel emulációval futtatják a Windows-programokat az eredetileg az okostelefonokba szánt Snapdragon 835-ös mobillapkájukon. A helyzet javítása érdekében mutatta be a Computexen a Qualcomm a kifejezetten a windowsos számítógépekhez kifejlesztett Snapdragon 850-es processzort, amelynek a teljesítménye a gyártó szerint 30 százalékkal múlja felül a Snapdragon 835-ét, ráadásul további 20 százalékkal hosszabb akkumulátor-üzemidőt és 20 százalékkal gyorsabb gigabit LTE sebességet tesz lehetővé.

Miguel Nunes, a Qualcomm termékmenedzsment-igazgatója szerint nemsokára megismerhetjük azokat a hardverpartnereket, amelyek még az év végéig kihoznak majd a Snapdragon 850-es processzor köré épülő személyi számítógépeket (korábban a Snapdragon 835-ös lapka mellett az Asus, a HP és a Lenovo kötelezték el magukat).

Szakértők szerint a Snapdragon processzorral szállított első PC-k problémái közül - többek között a hibás Windows 10 buildek, az alkalmazások inkompatibilitása és a gyenge teljesítmény az appok emulálása miatt - néhány megmarad, azonban a mindig kapcsolatban lévő PC-k koncepciója - amely remek akkumulátor-üzemidőt, kiváló konnektivitást és közel azonnali feléledést ígér - olyannyira vonzó, hogy érdemes tökéletesíteni a technológiát. A Snapdragon 850-es gépek nyilvánvalóan jelentősen javítani fognak a helyzeten, különösen, ha a Microsoft és a Qualcomm orvosolja a kompatibilitási problémákat.

1 wattos kijelzők
Megemlítendő még egy fontos bejelentés az Inteltől: a vállalat az Innolux és a Sharp monitorgyártókkal együttműködve kis fogyasztású megjelenítő technológián (Low Power Display Technology, LPDT) dolgozik, amelynél a kijelző panel minden elemét - beleértve a hátsó megvilágítást és az áramköröket is - energiatakarékos üzemeltetésre optimalizálták annak érdekében, hogy az eszköz energiafogyasztása 1 wattra csökkenjen. A jelentősen visszafogott energiafogyasztás ellenére a panelek fényessége 350 nit körül van, és ami a legfontosabb, négy-nyolc órával hosszabb az LPDT technológiájú kijelzővel szerelt laptopok üzemideje, mint a hasonló teljesítményű, de hagyományos megjelenítővel ellátott hordozható számítógépeké. Az Intel tájékoztatása szerint a technológiát a cég energiatakarékos U- és Y-sorozatú Core processzoraira optimalizálják. A Computexen a HP és a Dell mutatott be az LPDT technológiát alkalmazó noteszgépeket. Az ilyen konfigurációjú hordozható PC-k várhatóan a karácsonyi időszakban jelennek majd meg az üzletek polcain.

Jönnek a kétképernyős PC-k
Az Asus mutatta be a Computexen a Project Precog elnevezésű, két kijelzőt tartalmazó PC-modell koncepcióját, amely a tajvani gyártó PC- és telefonmarketing-részlegének vezetője, Marcel Campos szerint jövőre kerülhet forgalomba. Az új megoldás a 2012-es Computexen az Asus által kiállított két képernyős Project Taichi eszköz újjászületése lehet. Igaz, a Precog sokkal nagyobb, és inkább egy átalakítható laptophoz hasonlít, amely forgatással konvertálható kagyló, sátor vagy tablet üzemmódba. A gyártó nem közölte a pontos specifikációt, azonban mindkét képernyő 4K-s felbontásúnak és hozzávetőlegesen 14 hüvelykes méretűnek tűnik. Kezelőszervek nem láthatók rajta, és nincs beépített billentyűzete. Ha szeretnénk begépelni valamit, ehhez egy szoftveres billentyűzetet vagy egy külső, bluetoothos klaviatúrát kell használnunk.

Úgy tűnik, az Asust az Intel-féle Tiger Rapids koncepció-PC inspirálta, amely elektronikuspapír-kijelzőt (electronic paper display, EPD) kombinál hagyományos LCD panellel. Egyelőre nem tudni, hogy az új dizájnt hogyan fogadják majd a felhasználók, ez csak jövőre fog kiderülni.

Okostelefon játékosoknak
Az Asus játékőrülteknek szánt Rog Phone mobilja 90 hertzes frissítési frekvenciájú, 1 ms-os reagálási idejű FHD+ HDR AMOLED kijelzővel, 8 gigabájt RAM-mal, 512 gigabájtig bővíthető háttértárral, 4000 mAh-s kapacitású akkumulátorral és 2,9 gigahertzes frekvencián pörgő Qualcomm Snapdragon 845-ös processzorral büszkélkedhet. Ha ez még nem lenne elég, ugyancsak tartalmaz egy sor ultrahangos szenzort, amelyek a gyártó szerint extra gombokként szolgálhatnak. Sőt mi több, programozhatók is, minek köszönhetően, legalábbis elméletben, bármely olyan játéknál használhatjuk őket, amely támogatja a vezérlőszervek konfigurációjának megváltoztatását.

További szolgáltatásként a mobilt fejlett haptikus visszajelzéssel látták el, ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a kezünkkel érezhetjük a játék menetét. A Rog Phone-hoz adott AeroActive hűtőtokon egy második USB Type-C és egy fülhallgató-csatlakozó található, így egyszerűen tudjuk tölteni az eszközt, amikor azt tájkép módban használjuk. A különféle dokkolási lehetőségeknek köszönhetően a mobil játékplatformmá vagy alkalmi PC-vé alakítható. Egy komoly bökkenő azért akad az Asus okostelefonjával kapcsolatban: egyelőre nem tudni, hogy mikor fog megjelenni, és mennyibe kerül majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.