Hirdetés
. Hirdetés

Csak árában hozzáférhető adatszéf

|

A Fujitsu telepítette második generációs Eternus DX S2 lemezes tárolórendszereinek első példányát Magyarországon.

Hirdetés

A teljesítményüket tekintve csúcskategóriás, árfekvésük szerint azonban inkább a középkategória szegmensébe pozicionált - eredetileg idén májusban bejelentett - Eternus DX S2 sorozat itthoni bevezetésétől a Fujitsu Technology Solutions Kft. a storage-piacon két éve megkezdett látványos növekedésének további dinamizálását várja, jelentette ki Sági Béla, a cég technológiai specialistája az Eternus DX S2 budapesti sajtóbemutatóján.

Az Eternus lemezes tároló rendszerek első generációja 2009-ben jelent meg a hazai piacon. A vállalat szinte korlátlan adatkapacitás-bővítést és kimagasló adatbiztonságot ötvöző, ún. rugalmas adatszéf koncepciójára épülő adattárolók teljesítményükkel, energiatakarékos működésükkel és megfizethető árukkal a közép- és nagyvállalatok körében szinte azonnal népszerűvé váltak. A Fujitsu Kft. árbevétele a lemezes adattárolók szegmensében 2011 első negyedévében megháromszorozódott az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest, míg terabájtban kifejezve a növekedés tízszeres volt. A legnagyobb hazai installáció kapacitása 500 terabájt.

Ezt a növekedést az Eternus DX korábbi nemzedékének néhány kiemelkedő jellemzője tette lehetővé. Ehhez a generációhoz tartozott ugyanis a világ leggyorsabb kétvezérlős középkategóriás lemezes tároló rendszere, amely egyúttal a legjobb ár-teljesítmény arányt kínálta (a Storage Performance Council SPC-1 benchmarkja szerint, 2010 áprilisában végzett teszt alapján). Az első sorozat tagjai több mint 30 százalékkal voltak gyorsabbak, mint négy legnagyobb piaci versenytársuk, ár-érték arányuk pedig csaknem háromszor jobbnak bizonyult, mint a legnagyobb konkurensek értékének átlaga.

Fujitsu Eternus DX400 S2

A Gartner felmérése szerint az adattároló piac 2011-ben csaknem 43 százalékkal bővülhet Magyarországon 2010-hez képest, meghaladva ezzel az egy évvel korábbi, 34 százalékos felfutást is. A Fujitsu Kft. ezért az első nemzedékhez hasonlóan sikeres jövőt jósol az S2 sorozatnak is, várakozását az új generáció ár/teljesítmény arányára, kimagasló teljesítményére, rugalmas bővíthetőségére és rendkívül takarékos üzemeltethetőségére építi, mondta Sági Béla.

A technológiai újításoknak köszönhetően az Eternus DX S2 az előző generáció kiváló képességeit is felülmúlja. Az alaprendszer mérete például 58 százalékkal - 12 U-ról 5 U-ra - csökkent, az áteresztő kapacitás pedig modelltől függően a korábbi 2,6-4,2-szeresére nőtt. Az új nemzedék tagjai már belépő szinten 240 meghajtóig, míg a középkategóriás tárolók 960 meghajtóig bővíthetők, a gyorsítótár kapacitása pedig 96 gigabájtig növelhető. A felhasználók különféle sebességű és méretű SAS meghajtók közül választhatnak, az SSD meghajtók számára nézve nincs korlát, a tárolók által támogatott FC, FCoE, iSCSI és SAS interfészek vegyesen is alkalmazhatók.

Külön figyelmet érdemel, hogy az Eternus DX S2 sorozat tagjai alapértelmezésben titkosítják a lemezmeghajtókat. Ezt a feladatot a kontroller látja el a Fujitsu egyedi titkosítási sémája - vagy az AES 128 bites titkosítási szabvány - szerint, amivel a cég mérsékelni tudta a teljesítménycsökkenést. Számos adatmentési és tárolóvirtualizációs funkció szolgálja az adatbiztonságot és a rendelkezésre álló kapacitás jobb kihasználását. Egy októberben érkező szoftverfrissítést követően a DX S2-es tárolók már automatikusan is mozgatni tudnak majd adatokat a különböző elérési sebességet biztosító tárolási szintek között. Az Eternus tárolók MAID (Massive Array of Idle Disks) technológiára épülő, energiatakarékos üzemmódja jelentős költségcsökkentésre ad alkalmat a felhasználónak. Az éppen nem használt diszkek dinamikus lekapcsolásával egy 36 meghajtós DX80 S2 esetében éves szinten több mint 1500 kWh-val mérsékelhető a fogyasztás, és 680 kilogrammal csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás.

Jelenleg a belépő szintű Eternus DX80 S2 és DX90 S2, valamint a középkategóriás DX410 S2 és DX440 S2 tárolók kaphatók Magyarországon. A szintén belépő szintet képviselő DX60 S2 szállítását a Fujitsu pár héten belül szintén megkezdi.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.