Hirdetés
. Hirdetés

Csatornaözönt hoz a digitális átállás

|

Akár 30-40 országos földfelszíni sugárzású digitális televíziócsatorna működtetését teszi lehetővé a Magyarország által aláírt egyezmény.

Hirdetés

A múlt hét végén Genfben, a nemzetközi frekvenciaelosztó értekezleten aláírt egyezmény értelmében az analógról a digitális műsortovábbításra való áttérést az Európai Unió előírásának megfelelően 2012 elejére kell megvalósítani Magyarországon. A legsürgetőbb feladat most a digitális átállás stratégiájának kidolgozása, ami őszre várható.

Nyolc televíziós és három rádiós frekvenciatartományt (multiplexet) kapott Magyarország a múlt pénteken zárult genfi Körzeti Rádiótávközlési Értekezleten - jelentette be Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke sajtótájékoztatóján. Mivel egy multiplexben a jelenleg legelterjedtebb tömörítési eljárással (MPEG-2) 4-5 tévéműsor, illetve 6-8 rádióadás sugározható, a Genfben több évtizedre megszerzett kapacitás 30-40 országos televízió- és mintegy 20 rádióműsor továbbítását teszi lehetővé a teljes digitális átállást követően. A genfihez hasonló jelentőségű frekvenciaelosztó konferenciára legutóbb 1961-ben Stockholmban került sor, az akkor hozott határozatok - 2012-es analóg/digitális átállással számolva - 50 évre határozták meg az analóg műsorszórás feltételeit.

Magyarországon az Európai Unió határozata szerint 2012 elejéig meg kell valósítani a teljes digitális átállást. A frekvenciatartományok kiosztását követően az egyik legfontosabb feladat a digitális földfelszíni műsorszórásra történő átállás stratégiájának kidolgozása, amit várhatóan őszre készít el a kormány. Ebben kell többek között meghatározni, hogy milyen módon osztják majd szét a rendelkezésre álló multiplexeket, illetve hogyan teremtik meg a megfelelő szabályozási környezetet a jelenlegi médiatörvényi akadályok felszámolásával.

Műsortovábbítási technológiák Magyarországon
(háztartások, százalék)

Kábeltelevízió - 52
Földfelszíni - 33
Műholdas - 13
Nincs televíziószolgáltatás - 2

(Forrás: NHH)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.