Hirdetés
. Hirdetés

Csődbe mehet a hackintosh gyártó

|

Csődvédelmet kért az Apple-vel perben álló amerikai Pystar cég. Kérdés, hogy valóban bajban vannak-e?

Hirdetés

Csődvédelmet kért maga ellen az amerikai Pystar cég, amely a PC-kel együtt árult Mac OS X-es operációs rendszerekről vált híressé (hírhedté). Az ügy érdekessége, hogy a hackintosh szállító és az Apple jelenleg is perben áll. Az utóbbi ugyanis beperelte a Mac klón gyártót, mivel az szerinte megsértette a Mac OS X licenc szerződését azzal, hogy az általuk összeállított PC-kre előretelepítve árulta az operációs rendszert.

 

hackintosh.jpg


Egybehangzó vélemények szerint habár a bírósági tárgyalás még javában tart, egyértelműen borítékolható, hogy az Apple hatalmas kártérítésre számíthat. Így különösen pikáns a mostani csődeljárás. Egyrészt elodázhatja a pert, ameddig a klón gyártó folytathatja illegálisnak vélt tevékenységét (oldalukon jelenleg is lehet Mac-es konfigurációkat rendelni). S ami talán fontosabb, ha csődbe mennének, akkor az Apple futhatna a pénze után.

Ha jobban szemügyre vesszük az általuk benyújtott csődvédelmi iratokat, akkor tovább színesedhet a kép. Egyrészt a Pystar bevallása szerint jelenleg kevesebb, mint 50 cégnek/magánszemélynek tartoznak összesen 100 és 500 ezer dollár közötti összeggel, ami mellett kintlévőségeik 50 ezer dollárnál kevesebb dollárt adnak össze.

 



A legnagyobb hitelezők listáján két tétel is szemet szúrhat. Egyrészt az Apple elleni perben a képviseletüket ellátó Carr & Farell ügyvédi iroda, amelynek 88 ezer dollárral tartoznak, valamint egy Rodolfo Pedraza nevezetű magánszemély, aki 120 ezer dolláros kölcsönt adott a cégnek. Mellettük például a DHL (12 ezer dollár), vagy az amerikai adóhatóság (IRS - 11 ezer dollár) már nem számít nagy tételnek. Vagyis minden jel szerint az előbbi két hitelező miatt kellett csődvédelmet kérniük, ami már felvetheti a pénzkimentés gyanúját.

Miért is? Ha a Pystar csődbe menne, akkor véget érne a per, s az Apple hoppon maradna. Az alapítók pedig később más néven újraalapíthatnák Mac klón kereskedésüket. Ez az üzleti modell ugyanis komoly népszerűséget szerzett cég számára, amire jó példa, hogy már követője is akadt: a PearC nevű németországi vállalkozás, amely tulajdonképpen ugyanazt kínálja, mint a Psystar. Egyedileg összeállítható számítógépeket, amelyekre akár a Mac OS X 10.5-ös operációs rendszert is feltelepítenek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.