Hirdetés
. Hirdetés

Csökkenhet a digitális szakadék?

|

Az Inforum kezdeményezése parlamenti támogatásra talált a civil információs társadalmi programok megvalósításához.

Hirdetés

A Magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának Informatikai albizottsága november 28-i ülésén meghallgatta az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) főtitkára, Dombi Gábor beszámolóját. A bizottság arra keresett választ, milyen okok vezettek addig, hogy hazai civil szervezetek és vállalkozások közösen hirdetik meg az "e-Befogadás, 2008 Magyarország" mozgalmat. (Ennek célja, hogy mozgósítsa a magyar társadalmat azért, hogy a lakosság életminősége nőhessen az internet, a digitális eszközök használata által.) Az albizottság ülésén elhangzott: az ország lakosságának többsége digitális analfabéta, és Európai Unió több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális szakadék csökkentése nem lehetőség, hanem kötelező feladat. Magyarországnak nincs digitális társadalmi befogadási programja azon kívül, amit civil szervezetek az Első Magyar eInclusion Jelentésben publikáltak.

Az uniós tagállamok 2007. december 2-3-án Lisszabonban megrendezendő miniszteri találkozóján jelentik be, hogy megkezdődik az Európai Unió "e-Inclusion, be part of it!" (magyarul e-társadalmi befogadás: légy a részese) kampánya, ami arra ösztönzi a kormányokat, szervezeteket, hogy tegyenek végre azért, hogy a hátrányos helyzetűek is hozzáférjenek az internet előnyeihez. 2006 óta immár három olyan hivatalos dokumentum jelent meg az Unióban, ami arra serkentette (volna) a kormányokat, hogy segítsék az emberek számítógépes ismereteinek növelését, legyen elérhető az internet "az idősek, betegek, fogyatékkal élők, nők, kismamák, kisebbségi sorban és vidéken élők számára is." (A felsorolás az Inforum közleményéből származik.)

A közlemény szerint az egyre ingerültebb hangvételű EU-dokumentumok láttatják, hogy nem csak Magyarország adós az ún. "elektronikus társadalmi befogadás" kezelésével. Itthon a lakosság többségének fogalma nincs arról, hogy az internet milyen mértékben könnyítené meg az életét, munkáját. Ezen a helyzeten változtatna 2010-ig az Unió, felére csökkentve a digitális írástudatlanok számát. Lévén a magyar kormányzati intézkedések még váratnak magukra, ezért az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) civil szervezetekkel és cégekkel közösen meghirdeti csatlakozását az uniós kezdeményezéshez, elindítva az "e-Befogadás 2008, Magyarország" mozgalmat, amihez további csatlakozókat, intézményeket, szervezeteket és cégeket vár.

Az MKOGY Informatikai albizottságának elnöke, Márfai Péter kijelentette: a bizottság üdvözli és támogatja e civil kezdeményezést. Bejelentette, hogy civil a szervezetek által összegyűjtött információkat eljuttatja az országgyűlési képviselőknek a mai bizottsági meghallgatás összefoglalójával együtt. Még ebben az őszi parlamenti ülésszakban ötpárti egyeztetést kezdeményez az információs társadalom hazai helyzetéről, az uniós elvárásokról és az e-befogadás kérdéseiről, amelynek célja egy országgyűlési határozat megalkotása. Ezen túlmenően javasolja a kormányzati intézményeknek, minisztériumoknak, hogy támogassák az Inforum kezdeményezését, sőt azt a decemberi miniszteri konferencián mutassák be a többi résztvevő ország számára is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.