Hirdetés
. Hirdetés

Csonttörő afrikai mobilok

|

Afrikában egyre több idős ember okolja töréseiért a mobiltelefont. Mindennek a tetejében készülékeküket csak kilométerekkel odébb tudják feltölteni.

Hirdetés

A BBC online kiadásán megjelent hír szerint érdekes jelenség alakult ki több afrikai országban, leginkább Ugandában. Főleg az idősebb nők és férfiak, akik láb vagy kéztöréssel mennek az orvoshoz, a mobiltelefont nevezik meg a balesetet kiváltó okként. A jelenség nem tréfa: Afrikában gyorsabban terjednek mobiltelefonok, mint ahogy a szolgáltatók hálózataikat ki tudják építeni. A mobilkészüléküket használni kívánó emberek a legmagasabb dombon lévő fára másznak fel, hogy a gyenge jelet valamelyest felerősítsék és telefonálni tudjanak. A sajátos művelet során ágakba kapaszkodva beszélnek, így nem meglepő, hogy gyakran leesnek a fáról.

A vicces helyzetet félretéve Afrika igazi sikertörténet a mobiltelefonok és mobilszolgáltatók szemszögéből: Kenyában például 2000-ben csupán 400 ezer vezetékes telefonvonal létezett, az elmúlt hat év alatt viszont közel ötmillió új mobilelőfizetőt regisztráltak, hiszen a piacot elárasztották az olcsón megvásárolható készülékek.

Sajnos a mobilkommunikáció területén elért sikereket más iparágakban nem sikerült megismételniük. Például nem tudták olcsóbbá tenni az elektromos áramot, ami annyira drága, hogy a legtöbb Kenyában gyártott termék árban nem versenyképes a külföldi piacokon. Az elektromos hálózat eddig elég kevés településen épült ki, az energia generálásához szükséges napelemeket az afrikai vidéki közösségek nem tudják megvásárolni, nincs hozzá pénzük. Ezt a helyzetet ismerve logikus, hogy az új mobiltelefon-tulajdonosok több kilométert gyalogolnak a legközelebbi üzletközponthoz, hogy feltöltsék telefonjaikat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.