Hirdetés
. Hirdetés

Digitális átállás: nyilvános konzultáció

|

Az NHH nyilvános konzultációra bocsátotta a digitális átállást megalapozó pályázatok kiírási dokumentációját.

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az Országgyűlés eseti bizottságának jóváhagyásával honlapján nyilvános konzultációra bocsátotta a digitális átállást megalapozó, országos földfelszíni digitális televízió (DVB-T*) és rádió (T-DAB*) műsorszóró pályázatok kiírási dokumentációját.

A digitális átállás célja a frekvenciakészletnek a jelenleginél hatékonyabb felhasználása, a médiapluralizmus növelése, a fenntartható és hatékony piaci verseny megteremtése a digitális műsorterjesztésben, a fogyasztói tájékozottság és tudatosság növelése, valamint a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférésének elősegítése.

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007-évi LXXIV törvény szerint az NHH-nak a végleges pályázatokat a konzultációt követően, az Országgyűlés eseti bizottságának ismételt jóváhagyásával legkésőbb 2008 végéig kell megjelentetnie, de a hatóság szándékai szerint erre még idén tavasszal sor kerülhet. Ebben az esetben a pályázatok eredményhirdetése 2008 nyarán várható és a digitális földfelszíni műsorszórás még idén beindulhat Magyarországon.

A törvény alapján a pályázatok nyertesei 12 évre szóló üzemeltetési jogosultságot nyerhetnek majd el. Az NHH két pályázatot ír majd ki, az egyik pályázat öt digitális televízió műsorszóró hálózat (multiplex) üzemeltetési jogosultságának megszerzésére, a másik pedig egy a VHF sávban működő digitális rádió műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozik.

A konzultációra bocsátott pályázati kiírás szerint a földfelszíni televíziós műsorszórásnak kettő multiplexen 2008-ban kell beindulnia, a harmadikon a nyertes pályázó mobil-TV (DVB-H*) szolgáltatást is nyújthat. A rádiós multiplexen szintén ebben az évben kell megkezdeni a műsorszórást. A pályáztatásra kerülő további két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban - és így Magyarországon is - a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

A televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát, a rádiósnak szintén a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége.

Az NHH a konzultációs észrevételekről összefoglalót készít, amelyet a honlapján közzétesz.

*Rövidítések:
DVB-T: Digital Video Broadcasting - Terrestrial
T-DAB: Terrestrial Digital Audio Broadcasting
DVB-H: Digital Video Broadcasting - Handheld

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.