Hirdetés
. Hirdetés

Digitalizált kulturális javak

|

A közgyűjtemények digitalizált anyagának nyilvántartása év végén készül el, összehangolva az egyes helyeken folyó munkát.

Hirdetés

Jelenleg a kulturális vagyont őrző intézményekben kevéssé összehangolt, szigetszerű digitalizálási munka folyik. Az Egri csillagok című regényt vélhetően már legalább tízszer digitalizálták különböző helyeken, míg Gárdonyi Géza más munkáit egyszer sem - mondta Dippold Péter, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgató-helyettese pénteken, a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Kifejtette: a munka első fázisa az állapotfelmérés, amelynek alapján a tervek szerint az évégre készülhet el az Országos Digitalizálási Kataszter. A digitalizált anyagok feltérképezésével párhuzamosan a közgyűjteményi szakmának az OSZK koordinálásával ki kell dolgoznia a nemzetközi szabványokhoz igazodó technikai szabályokat és rendezni kell a jogi környezetet is.

A 2013-ig tartó munka legfőbb szempontja, hogy a gyűjteményekben felhalmozott vagyon minél jobban hasznosuljon, az információkhoz egy gyors és minőségi szolgáltatás, az úgynevezett Egységes Oktatási és Kulturális Felület (EKOF) révén a lehető legszélesebb körben férhessenek hozzá.

Dippold Péter elmondta: 2007-től kezdve hét éven át összesen 3,25 milliárd forint fordítható a kulturális értékek digitalizálására az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A cél a közgyűjteményi vagyon átfedésektől mentes és sokoldalú felhasználást biztosító digitalizálása, megőrzése és publikálása.

A hatalmas anyag digitalizálására nagyságrendekkel több pénz sem lenne elég, de nem is lenne túl sok értelme - mondta az OSZK főigazgató-helyettese. Válogatni kell, és elsősorban oktatási célra használható tartalmat kell előállítani, amelyet össze lehet kapcsolni a nemzetközi adatbázisokkal. A gazdaságosság is fontos szempont, magát a digitalizálási munkát ezért pályázat útján gazdasági társaságokkal érdemes elvégeztetni, mert így sokkal olcsóbb, mint minden egyes közgyűjteményt felszerelni a szükséges berendezésekkel és betanítani a munkatársakat.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.