Hirdetés
. Hirdetés

DirectX 10 grafikus kártyák tesztje

|

Különböző beszállítóktól származó egységeket vettünk számba, bemutatva a jelenlegi termékskála lehetőségeit.

Hirdetés

A grafikus kártya számítógépünk egyik legfontosabb alkatrésze. Ezen keresztül jelenik meg a kép, dolgozzunk akár két dimenzióban, Windows alatt, vagy futtassuk épp kedvenc háromdimenziós játékunkat. A képminőség, a fogyasztás, a zajszint és a játékteljesítmény egyáltalán nem utolsó szempont. A jelenleg kapható termékskála legújabb tagjai a DirectX 10-es bővítők. Bár egyesével már bemutattunk bizonyos példányokat vagy kisebb csoportokat (például AMD Radeon HD középkategória és a komplett DX 10 középkategória), csak mostanra nyílt lehetőségünk a létező típusok mindegyikét tesztelni és összehasonlítani.

Első csoportunk a belépőszintű kártyáké. A kategóriát az NVIDIA-nál a GeForce 8400 és 8500, az ATI-nál pedig a Radeon HD2400 sorozat képviseli. Alacsony fogyasztás, mérsékelt teljesítmény és minimális hőtermelés jellemzi ezeket a típusokat. Játékok tekintetében joggal nevezhetjük használhatatlannak őket, lévén, hogy a legújabb szoftverek még átlagos felbontásban és néhány esetben maximálisan lebutítva sem futtathatók velük kimondottan élvezhetően.

Elsősorban azoknak a vásárlóknak tudjuk őket ajánlani, akik szeretnék birtokolni a jelenlegi legújabb technológiát, esetleg néha - kipróbálás szintjén - futtatni egy-két újabb játékot, de alapvetően inkább az ár a meghatározó szempontjuk vásárláskor.

Második csoportunk a legnépszerűbb: a középkategória. Ezek a grafikus kártyák költséghatékony kompromisszumot jelentenek a legújabb technológiára vágyó, játékokat kedvelő közönségnek. A különböző altípusok erősségeit részletezzük azok számára, akik viszonylag kevés pénzből szeretnének univerzális, modern alrendszert számítógépükbe. Itt elmondhatjuk, hogy nem minden esetben az adott kategória legdrágább modellje bír a legjobb ár-érték aránnyal, ám a teszteredmények mindent elárulnak.

A felső kategória a kemény játékosok vadászterülete: ők azok, akik, ha nem is szívesen, de szükségből akár több pénzt is hajlandóak fizetni az élményért. A szórás itt is óriási, 70 ezer forinttól 170 ezerig sokféle típusból válogathatunk. Mint minden csúcskategóriás termékre, ezekre is érvényes a szabály: a teljesítmény lineáris növekedéséhez az ár exponenciális emelkedése társul. Ha a csúcskategóriát választjuk, óriási értékeséssel kell számolnunk: akár fél év alatt is kemény tízezresekkel lesz olcsóbb a típus, cserébe viszont a maximumot kapjuk minden tekintetben. Természetesen ebben a csoportban is vannak buktatók - ezekre minden kártya esetében igyekszünk felhívni a figyelmet.

? Hogyan teszteltünk?

? A DirectX 10 technológia

? NVIDIA belépő szint

? ATI belépő szint

? NVIDIA középkategória

? ATI középkategória

? NVIDIA felső kategória

? ATI felső kategória

? Értékelés

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.