Hirdetés
. Hirdetés

Diszkrét távfelügyelet szenzorokkal

|

Az interneten keresztül kaphat információt a család az egyedül lévő idős, feledékeny ember tevékenységéről. A Műegyetemen már működik a kísérleti labor.

Hirdetés

Laboratóriumi keretek között építették fel a Műegyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén (BME MIT) azt a kis lakást, ahol élőben tudják demonstrálni az idős, feledékeny, szellemi hanyatlással küzdő emberek informatikai eszközökkel támogatott távfelügyeletét. A kísérleti rendszert egy európai uniós projekt, a CCE (Connected Care for Elderly Persons Suffering from Dementia) projekt keretében fejlesztették ki, a BME Egészségipari Mérnöki Tudásközpont (BME EMT) koordinálásával.

A fejlesztők egyszerű, megvásárolható szenzorokkal dolgoztak, azokat integrálták egységes rendszerbe. A kísérleti lakásban tíznél több szenzor érzékeli az ajtók nyitását, a különféle mozgásokat, a lakás hőmérsékletét és páratartalmát, valamint bizonyos fogyasztók, mint például a lámpa és a vízforraló teljesítményfelvételét. Az érzékelt adatok vezeték nélküli (Zigbee) hálózaton jutnak el a lakásban elhelyezett, hálózati átjáróként funkcionáló PC-be, amely feldolgozza és továbbítja azokat. A kapott információhoz az interneten keresztül lehet hozzáférni. A rendszer - szükség esetén - figyelmeztetést ad magának az idős embernek, illetve az interneten és/vagy a mobilhálózaton keresztül jelzést (riasztást) küld a távol lévő családtagnak, gondozónak (e-mailben, SMS-ben).

A fejlesztők már megkezdték a konzultációt a majdani felhasználók képviselőivel - ápolási otthonokkal, a feledékeny emberekkel és hozzátartozóikkal foglalkozó szervezetekkel. A tervek szerint rövidesen néhány kísérleti rendszert valós helyszínekre is telepítenek. A visszajelzések alapján finomítják majd a rendszert.

Magyarországon jelenleg mintegy 250 ezer olyan ember él, aki különböző súlyosságú feledékenységgel (demenciával) küzd. A Műegyetem rendszere az enyhe és középsúlyos esetekben jelenthet megoldást. A jövőre nézve az egyik legnagyobb feladatot az üzleti modell kidolgozása jelenti. Egyelőre az eszközök viszonylag drágák, hiszen tömegméretű használatukról még európai viszonylatban sem beszélhetünk.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.