Hirdetés
. Hirdetés

Égig nőnek a láthatatlan szeméthegyek?

|

Egyre több cég kampányol környezettudatos termékekkel. Eljött tényleg a zöldebb gondolkodás, vagy csupán marketing az egész?

Hirdetés

Nagy lépést tesz Európa a környezettudatosság útján azzal, hogy szeptembertől kitiltja a boltok polcairól a 100 wattos, illetve az annál erősebb hagyományos villanykörtéket. A szakértők szerint csupán ez a változás komoly szén-dioxid csökkenést és hatalmas energia megtakarítást eredményezhet.

A nagy gyártók többsége is erőteljes kampányt folytat azon termékei mellett, amelyek már nem tartalmaznak mérgező komponenseket, illetve jórészt újrahasznosíthatók. Elég-e ennyi a fenntartható fejlődéshez? A választ kereső szakértők többsége szerint nem, a hulladék újrahasznosítás világszerte igen gyengén működik, pedig a kitermelhető nyersanyagok többsége egyre nehezebb körülmények között bányászható ki. A technológiai hulladék nagy része pedig könnyedén visszanyerhető ritkafémekben, aranyban, higanyban gazdag. A speciális technológiával dolgozó újrahasznosító üzemekben ezek többsége egyszerű technológiával visszanyerhető lenne, ehelyett sokszor a megunt számítógépek, hűtőgépek a kommunális hulladék között végzik, ahol erősen környezetkárosító hulladékként könnyen megmérgezhetik az ivóvizet, beszivároghatnak a talajba, örökre elvesztegetve a hasznos nyersanyagokat.

Láthatatlan informatikai hulladék
Nem is gondoljuk, hogy mennyi energiát pazarolnak a feleslegesen bekapcsolt számítógépek, a készenléti állapotban is fogyasztó készülékek. A felmérések szerint az energia fogyasztásunk negyedét passzív energiahasználat adja. Ez a bedugott és nem használt háztartási gépek és számítógépek esetében pedig egyetlen kapcsolóval kiváltható lenne. Sokan még a nyári szabadságuk idejére sem áramtalanítanak lakásukban, ami egyenlő a folyamatos pazarlással.

Egyre több kampány születik a takarékosság nevében, miközben a világ internetes levél forgalmának 80-90 százaléka levélszemét. A hackerek, zombihálózatok – teljesen érthetetlen módon – még mindig hihetetlen mennyiségű adatforgalommal bombázzák a világot, s természetesen a naponta elküldött milliárdnyi e-mail az internetszolgáltató, illetve végső soron az internetezők költségeit növelik.

A távolról vezérelt magára hagyott PC-k akár olyan jelentős számlát is okozhatnak egy vállalkozásnak, amely jól elkülöníthető a hónap végén érkező áramszámlában.

Változik-e valami?
Talán a válság elmúltával együtt megszületik egy egészségesebb fogyasztói kultúra, amely a technológiát már máshogy lesz képes beépíteni mindennapjaiba. Jobban odafigyel a világítástechnológiára, az irodák, lakások energetikájára, alkalmazza a lehetséges alternatív, vagy megújuló energiaforrásokat. Nem fűt, hűt feleslegesen, adattárolói, processzorai, számítógépes hálózata jól tervezett, nem pazarló alapelemekből épül úgy, hogy ahhoz bármikor hozzákapcsolható egy újabb igényszerinti modul.

A jövő irodája megbecsüli a természetes fényt és hasznosítja azt aktív és passzív módon egyaránt. Nem használ felesleges mennyiségben anyagokat, nem pazarol sem az építés alatt sem a működtetés közben. A hangsúly a hosszú távú biztonságos üzemelésre kerül, a rövid távú gondolkodás helyett. A drágább így lesz majd olcsóbb és a kevesebb is elég. Remélhetőleg.

Első lépésnek lassan kihunynak a 100 wattos villanykörték átadva helyüket a környezettakarékosabb megoldásoknak. Kérdés, hogy Európa 3,5 milliárd elavult világítótestéből mennyit sikerül újrahasznosítani?

A PC World idén ősszel is (szeptember 30-án) megrendezi a Green IT konferenciát (a tavalyi előadások összefoglalói itt), a tervezett témák között természetesen szerepel az irodai környezetvédelem témája is. Látogasson el Ön is a rendezvényünkre! A konferenciára még kedvezményesen lehet jelentkezni a PC World olvasóinak.  

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.