Hirdetés
. Hirdetés

Egy év a digitális városban - megnyílt a Jövő Áruháza

|

Tavaly novemberben arról írtunk, hogy Szolnok kísérleti várossá alakult: a Magyar Telekom finanszírozásában valósult meg a városban a T-City projekt. A fejlesztések elmúlt egy évét is értékelte, valamint egy új innovációt, a Jövő Áruházát is bemutatta Szolnok város önkormányzata, a Magyar Telekom, valamint a Coop Szuper üzletlánc Szolnokon rendezett közös sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Szalay Ferenc, Szolnok megye jogú város polgármestere elmondta, hogy a projektre pályáznia kellett a városnak. Mint arról korábban hírt adtunk, a fejlesztés múlt év májusában indult. Eddig négy nagyobb projekt valósult meg. A Visuland virtuális osztálytermekkel segíti az oktatást. Háromdimenziós osztálytermekben oktatást, szakkört, de akár szülői értekezletet is lehet tartani. Szintén a T-City keretében építették a szolnoki sportcsarnok IP-alapú közvetítőrendszerét, amelynek révén interneten követhető valós időben vagy késleltetve bármilyen ottani rendezvény, sportesemény. Már piaci termék az Otthonőrző, amely az otthonok távoli megfigyelésére ad lehetőséget interneten keresztül vagy SMS-ben. A lakásban elhelyezett szenzorok rádiókapcsolaton keresztül kommunikálnak egy központi egységgel, és ha esemény történik, a központ azonnal riasztja a felhasználót mailben vagy SMS-ben. Az innovációt összefogó Home Lab keretében ősztől tesztelik a Szandaszőlősi Általános Iskolában a Diákazonosító rendszert. Ez egy olyan RFID-alapú beléptető rendszer, amelynek adatait a szülők ellenőrizhetik, így tudják, hogy gyermekük mikor érkezett az iskolába, és azt mikor hagyta el. Szintén tesztelik az egészségügyi segélyhívó rendszert. A polgármester hangsúlyozta: a modern technológiák csak akkor segítik a város lakóinak az életét, ha megtanulják azokat kezelni. Ezért úgynevezett Internetakadémiát szerveztek, amelyen az idősebbek is elsajátíthatták e rendszerek kezelését.

 

 

 A sajtótájékoztatón bemutatták a program keretében megvalósult legújabb fejlesztést, a szandaszőlősi  Coop Szuper áruházban megvalósított Jövő Áruháza megoldást, amely a Bizerba, a Laurel, a KFKI és az Origo közreműködésével valósult meg. (Szandaszőlős Szolnok egyik városrésze.) A rendszer a vásárlást segíti egy digitális asszisztenssel, amely az ár mellett képes megjeleníti az áru minden fontosabb információját, mintegy helyettesítve az eladót. A hűtőpultokban intelligens címkéket (e-papír) használnak, amelyeken az ár mellett tetszőleges információ jeleníthető meg. Bluetooth totem segítségével a vásárló a telefonjára letöltheti az aktuális akciós kínálatot stb. lehetőség van mobil fizetésre, sőt a rendszer a vásárlástól a fizetésig átalakítható önkiszolgáló rendszerűvé. A Jövő Áruháza az üzemeltetőnek abban segít, hogy jobban felkészülhessen a vásárlók elvárásaira. A most induló tesztidőszak három hónapig tart, utána kiértékelik, hogyan hatott a vásárlási szokásokra az intelligens áruházi rendszere. Bessenyei István, a Jövő Áruházának legfőbb szoftver- és hardverszállítója, a Laurel Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szandaszőlősi áruház csak példa arra, hogy mi mindenre ad lehetőséget az informatika egy áruházban. A csatlakozó áruházak azonban majd válogathatnak az egyes megoldásokból. A Bizerba az intelligens, az árut kamerával felismerő/behatároló mérlegeket, az Origo a  Bluetooth totemeket szállította a rendszerhez.


A sajtótájékoztatón Pataki Róbert, a Magyar Telekom stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a a fejlesztések nem állnak meg, a következő években az e-egészségügy és az e-önkormányzat terén tervezik a továbblépést.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.