Hirdetés
. Hirdetés

Egy hajóban a fizikusok és a vállalkozások

|

Folyamatosan keresi a beszállítókat a CERN. Magyar cégek is mehetnek, ha megvan a szükséges csúcstechnológiájuk, termékük vagy szolgáltatásuk.

Hirdetés

Magyarország 20 éve az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN tagja. Az ország érdeke, hogy a hazai cégek kellő időben értesüljenek a kutatóközpont beszállítási lehetőségeiről – fogalmazott Mészáros György,a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke, a Magyar CERN Bizottság elnöke azon a műhelytanácskozáson, amit elsősorban az üzleti szféra számára rendezett a NIH a Nemzeti Külgazdasági Hivatalban (HITA), együttműködve a HITA-val és a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA). Nemcsak a CERN-ben, hanem más nemzetközi K+F létesítményekben (például a kísérleti fúziós reaktornál, az ITER-nél) nyílik üzleti lehetőség a magyar vállalkozásoknak, a nagyoknak és a kicsiknek egyaránt.

Természetesen a genfi székhelyű CERN sok esetben csúcstechnológiát vár el a beszállítóktól, erre kell felkészülniük a magyar KKV-knek is. A lehetőségek kihasználásában azonban a cégek nincsenek egyedül, támaszkodhatnak a CERN-ben és a többi létesítménynél dolgozó magyar kutatók és mérnökök tapasztalataira. A gazdasági sikerekhez össze kell fogniuk a fizikusoknak és a vállalkozásoknak.

Magyarország 2002 óta beszállító a CERN-be. A csúcsot a 2007-es év jelentette, amikor a debreceni székhelyű National Instruments elektronikus eszközöket adott el a CERN-nek. A kutatásokból számos műszaki eredmény születik, de ahhoz, hogy a kutatók által kifejlesztett prototípusból a CERN-nek eladható termék szülessen, a kutatók és a vállalkozások együttműködésére van szükség. A tanácskozás azt jelezte, hogy mindkét oldalon megvan a szándék erre az együttműködésre, a kapcsolatok építésére.

A beszállítási lehetőségek a kutatóközpontban folyó fejlesztési munkák függvényében alakulnak. A CERN karbantartás céljából rövidesen leállítja és szétszereli az óriás részecskegyorsítót, a Nagy Hadronütköztetőt (LHC), aminek újraindításához új eszközökre és technológiákra lesz szüksége. Ezeket magyar cégek is szállíthatják, ha kellőképpen felkészültek. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a cégek – a CERN-nél szerzett tapasztalatokkal – más nemzetközi projektekbe is nagyobb eséllyel kapcsolódhatnak majd be.

A CERN két legnagyobb hazai beszállítója a National Instruments (NI) Hungary Kft., valamint a Cerntech Kft. A nagyvállalati kategóriába tartozó NI debreceni gyárából döntően számítógép-vezérelt mérés- és irányítástechnikai berendezések kerültek Genfbe. Az 1997-ben alapított Cerntech mikrovállalkozásnak számít, mégis a CERN második legnagyobb magyar beszállítója. Szakterülete az optikai adatátvitel a mérésadatgyűjtés területén. A cégnél az eszközök fejlesztése, a gyártás tervezése, szervezése zajlik, a gyártást pedig hazai alvállalkozók végzik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.