Hirdetés
. Hirdetés

Egyelőre nem lesz negyedik mobilszolgáltató

|

Hétfőn megszüntette a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárást a Nemzeti Hírközlési Hatóság a megromlott gazdasági környezetre hivatkozva.

Hirdetés

A mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet-lefedettség növelése érdekében 2008 októberében meghirdetett pályázatok részeként a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárást a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményének szem előtt tartásával megszüntette - tette közzé hétfőn a hatóság közleményben.

A pályázat meghirdetésével az NHH szándéka az volt, hogy olyan új, negyedik GSM/UMTS-típusú szolgáltató léphessen a magyar mobilpiacra, amely tovább élénkíti a versenyt, hozzájárul az árak csökkenéséhez és új szolgáltatások megjelenéséhez. Négy cég, a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., az Invitel Távközlési Zrt. és a Mobinet Távközlési Projekt Kft. pályázott. A formai megfelelőség ellenőrzése után az NHH valamennyi pályázót nyilvántartásba vette.

Romló gazdasági környezet
A pályázati kiírás az állam és a szolgáltató közös kockázatvállalására épült. Az új szolgáltató alacsony belépési küszöb mellett léphetett volna piacra, az állam pedig a szolgáltatás későbbi sikeréből, az árbevétel arányában részesedett volna. Valamennyi pályázó évről évre növekvő piaci részesedést és árbevételt vetített előre üzleti tervében és így versenyélénkítést, valamint jelentős állami bevételt ígért, de több, az üzleti tervek alapját jelentő feltételezés az NHH szerint nem volt kellően megalapozott.

A pályázat kiírása óta jelentősen romlott a hazai és nemzetközi gazdasági környezet és ez egyrészt kérdésessé tette a pályázatokban szereplő finanszírozási feltételeket és a megtérülésre vonatkozó elvárásokat, másrészt pedig azt eredményezte, hogy nem lehetett reális képet alkotni a pályázók által tett vállalások (beruházási és működési költség előrejelzések, árbevétel tervek) értékéről. Mindez jelentősen növelte a kiíró NHH és így az állam kockázatait, különösen úgy, hogy a pályázók egy részének a tulajdonosi szerkezete a többszöri hiánypótlás után sem vált átláthatóvá így nem lehetett megállapítani, hogy adott esetben ki vehetné használatba a frekvenciát - áll a közleményben.

Bonyolult öszetételű projektcégek
A Népszabadság már szombati számában megszellőztette, hogy lefújják a pályázatot, a cikk szerint a hírközlési hatóságnak az okozott fejfájást, hogy a két projektcég összetétele túlságosan bonyolult. A DreamCom tulajdonosi szerkezetének végén belize-i és Virgin-szigeteki illetőségű cégek is vannak, míg a Mobinet esetében a Brit Layland Enterprises Ltd.-hez vezetnek a szálak. A projektcégek titoktartási szerződés mellett sem volt hajlandók felfedni a mögöttük álló befektetők kilétét, mondván, ezt csak akkor teszik meg, ha nyernek.

Az NHH emellett attól is tartott, hogy mivel manapság igen nehézkes a hitelfinanszírozás, a beruházások terhei tönkre is tehetik az új nyertest; egy becsődölő mobilcég pedig a piacnak és a fogyasztóknak rosszat tenne. Az előbbiek mellett az is befolyásolta a döntést, hogy az EU az idén rábólinthat arra, a 900 MHz-es frekvenciákon is lehessen mobilinternetet nyújtani. Ezt a döntést megvárva magasabb áron lehetne értékesíteni a spektrumot.

A hatóság vállalta, hogy egy esetleges eredménytelen pályázat esetén két évig nem pályáztatja újra a frekvenciákat, ám ez nem törvényi előírás. A frekvenciahasznosításban várható változás viszont alkalmat ad a helyzet újragondolására és arra, hogy a hatóság egy későbbi pályázat során jogi garanciákkal jobban alátámasztott, gondosabban kidolgozott eljárásban fusson neki a piacélénkítésnek - sorolta a napilap a halasztás indokait.

Szilárd üzleti terv
A híresztelésekre reagálva a negyedik GSM/UMTS licenszre pályázó vállalatok egyike, a DreamCom Kft. hétfőn közleményt tett közzé, amelyben hangsúlyozta: a negyedik mobilszolgáltató megjelenése erősíti a piaci versenyt, ezáltal segíti a szolgáltatások színvonalának emelkedését, konvergens, innovatív technológiák megjelenését, valamint a felhasználók számára jótékony árversenyt gerjeszt. A piacra lépő új szolgáltató, miközben százmillió eurós nagyságrendű beruházást valósít meg, több száz új munkahelyet teremt majd. Mindezen jótékony hatások, ha lehetséges még a szokásosnál is fontosabbak az ország jelenlegi gazdasági helyzetében.

A DreamCom Kft. az NHH számára prezentált, szilárd alapokon álló üzleti tervét továbbra is megvalósíthatónak ítéli, melyet megerősítenek a beszállítókkal kötött, a finanszírozást is biztosító előzetes megállapodások is, a társaság ajánlatát ma is érvényesnek tekinti. A társaság tulajdonosi körében és menedzsmentjében egyaránt az infokommunikáció területén nagy tapasztalatot szerzett magánszemélyek és vállalatok jelennek meg. A Dreamcom Kft.-nek két tagja van: egyik meghatározó részesedéssel rendelkező tulajdonosa a budapesti tőzsdén jegyzett Externet infokommunikációs cég. A tőzsdei jelenlét önmagában is kiemelt transzparenciát jelent a Dreamcom működése tekintetében. A DreamCom többségi tulajdonosa a Telekom 4, másfél éve működő magyar mobil távközlési vállalat - áll a közleményben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.