Hirdetés
. Hirdetés

Egyre érettebb az Internet Explorer 9

|

A fejlesztői közösség számára a Microsoft kiadta az Internet Explorer 9 harmadik előzetesét.

Hirdetés

Korábbi ígéretéhez híven, 8 héttel az IE9 második próbaverziójának (Platform Preview) a megjelenése után a Microsoft elérhetővé tette a böngészőjének legújabb előzetes kiadását, amellyel a fejlesztők betekintést nyerhetnek a megújuló alkalmazás képességeibe.

 

 



A májusban megjelent második előzeteshez képest az Internet Explorer 9 harmadik Platform Preview kiadása összesen 15 új oldallal gazdagodott, amelyek közül talán a legérdekesebb azon öt, amely a böngésző HTML5 képességeit igyekszik demonstrálni. Utóbbi segítéségével a fejlesztők a jövőben videókat és zenéket ágyazhatnak be oldalaikba mindenféle külső modul (Flash vagy Silverlight) meghívása nélkül. Erre egyébként a redmondi szoftvercég még a márciusi MIX konferencián ígéretet tett, de élesben ezt a májusban érkező második előzetessel még nem lehetett kipróbálni.

Újdonság e mellett a WOFF (Web Open Font Format) betűtípusok kezelése, amelyre az Internet Explorer 9 új kiadása már szintén képes. E kartertípusokkal a fejlesztők egyedi betűtípusokat ágyazhatnak oldalaikba. Utóbbi elterjedésére a Mozilla Alapítvány, az Opera Softvare ASA és a Microsoft ígéretet tett 2010 áprilisában, s utóbbi előzetesen már bejelentette, hogy az IE9 képes lesz a WOFF kezelésére.

E téren nincs meglepetés, nem úgy a Canvas elemek kezelése terén. Eddig a redmondi szoftvercég ugyanis csak vektor grafikus megjelenítésről beszélt (SVG2), míg a canvas alapú bitmap objektumok vezérléséről csak hallgatott. Nos, végül utóbbit nemhogy támogatja az IE9, hanem ezen objektumokat is képes lesz a böngésző hardveresen gyorsítani, így levéve a terhet az Internet Explorer 9 motorjáról.

 

 

 



Hangsúlyos újdonság még a továbbfejlesztett Chakra JavaScript motor, amelyen finomítottak a böngésző fejlesztői az előző kiadáshoz képest, így már képes megfelelni az ECMAScript 5 specifikációnak. S nem mellékesen az előző változatához képest jelentős gyorsulást tudott elérni a SunSpider tesztje alapján. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne munka még vele, mivel a Safari, a Chrome és az Opera JavaScript motorjának sebességét még mindig csak hátulról nézi.

Az Internet Explorer e mellett egyre jobb eredményeket tud felmutatni a webes szabványoknak való megfelelés területén is. Míg az első PDC-n bemutatott kiadása csak 32 pontot ért el az ACID3 tesztjén, addig a második előzetes már 68 pontot tudott összekapargatni, s a most kiadott harmadik kiadás pedig már 83 pontnál tart. Ilyen fejlődés mellett nem lenne meglepő a végeleges verziónál a 95 pont feletti eredmény, megközelítve így e területen is versenytársaikat (Firefox, Opera és Google Chrome).

Az Internet Explorer 9 harmadik tesztverziója a Microsoft oldaláról tölthető le. Ha a telepítésével gondok lennének, akkor a redmondi szoftvercég által ajánlott gyorsjavításokat kell telepíteni a Windows Vista és Windows 7 rendszerekhez. A korábban bejelentetteknek megfelelően a Windows XP nem szerepel a támogatott rendszerek között.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.