Hirdetés
. Hirdetés

Einstein utódai 200000 magos szuperagyon dolgoznak

|

A Princeton University kutatói 25 magos lapkát építettek, ebből akarják összerakni a számítógépes óriást.

Hirdetés

200000 magos számítógépet álmodtak a Princeton University-n, ahol egykor Albert Einstein is dolgozott. A kutatók a szuperagyat 25 magos, nyílt forrású Piton processzorokból szeretnék felépíteni, amelyek felépítésüknél fogva kiválúan alkalmasak rugalmas, méretezhető struktúrák kialakítására.

A Piton részleteit a Hot Chips konferencián mutatták be. A kutatók olyan nyílt forrású lapkát terveztek, amit a közösségi hálózatok, felhő-szolgáltatások és keresők adatközpontjai használhatnak, ahol a válaszidő a szerverek teljesítményétől függ. A Piton az OpenSparc terven alapul, amely az Oracle OpenSparc T1 processzorának módosított változata.

A nyílt forrású CPU-terveket a cégek szabadon felhasználhatják és alakíthatják. Már eddig is számos ilyen konstrukció készült: közülük említést érdemel például a RISC-V. 

A Piton 25, hálós elrendezésű magot tartalmaz, mindegyik 1 gigabhertzen fut. A teljes processzor 460 millió tranzisztorból áll, ezzel a kutatók szerint ez a legnagyobb, egyetemi fejlesztésű lapka.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.