Hirdetés
. Hirdetés

Eladja GSM-üzletágát a Nortel Networks

|

A telekommunikációs vállalat értékesebb részlegeit már megvásárolta a konkurencia, így az elavultnak számító GSM-technológiával foglalkozó üzletág értékesítése nem lesz zökkenőmentes.

Hirdetés

A kanadai Nortel Networks telekommunikációs nagyvállalat 2009 júniusában bejelentette, hogy gazdasági nehézségei és fizetésképtelensége miatt beszünteti működését és eladja üzletágait. A GSM és a GSM-R (GSM for Railways) hálózati eszközök gyártásával foglalkozó részleg 2009. november 9-én kerül kalapács alá. A Nortel az USA-ban és Kanadában is benyújtotta a szükséges kérelmeket az illetékes hatóságokhoz, és folyamatosan tárgyal a potenciális vevőkkel, akik november 5-ig tehetik meg ajánlataikat.

Elemzők szerint a GSM-üzletág közel sem számíthat akkora érdeklődésre, mint a 2009 júliusában az Ericssonnak 1,13 milliárd dollárért eladott CDMA (Code-Division Multiple Access) részleg, amely a cég 2008-as pénzügyi jelentése szerint 2,2 milliárd dollár bevételt hozott. A Nortel ráadásul már értékesítette a GSM-üzletággal szoros kapcsolatban lévő UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) részleget, ami további nehézségeket gördít a közelgő aukció útjába. Technológiai szempontból a GSM széles körben elterjedt megoldás a második generációs (2G) mobil telekommunikáció világában, azonban a hálózatüzemeltetők nagy része már áttért vagy hamarosan át fog térni olyan 3G-s technológiákra, mint az UMTS vagy a HSPA (High-Speed Packet Access).

A Yankee Group elemzője, Phil Marshall szerint az UMTS-üzletág nélkül a GSM-részleg nem jelent csábító ajánlatot a potenciális vevők számára, mivel technikai szempontból nem teszi lehetővé a koherens hálózatfrissítést. A GSM-R egy fejlődő technológia, ugyanakkor nem hasít ki túl nagy szeletet magának a telekommunikációs piacból. Marshall ezzel együtt úgy véli, hogy a Nortel számíthat néhány harmadik világbeli, fejlődő telekommunikációs vállalat érdeklődésére, hiszen számukra piaci részesedést jelenthet a lassan elavultnak számító hálózat bekebelezése.

A Nortel eladásából eddig úgy tűnik, az Ericsson járt a legjobban, hiszen a CDMA-üzletág megszerzésével tovább erősítheti pozícióját az észak-amerikai piacon a térség másik két nagy szolgáltatójával, a Verizon Wireless-szel és a Sprint Nextellel szemben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.