Hirdetés
. Hirdetés

Elavultak a mai böngészők?

|

A Microsoft kutatói egy újfajta böngészővel kísérleteznek, amely kvázi operációs rendszerként működne.

Hirdetés

Egy újabb érdekes kezdeményezés szivárgott ki a Microsoft kutattóinak boszorkánykonyhájából. Nevezetesen a Gazelle, amely a böngészők világában egy teljesen új koncepciót igyekszik megvalósítani. A fejlesztők szerint ugyanis a ma forgalomban lévő böngészők felett eljárt az idő.

A Firefox, a Chrome, az Opera és még a készülő IE8 habár fejlett alkalmazásoknak mondhatóak, mégis szerintük a régi sémát követik, s leginkább statikus web-lapok megjelenésére alkalmasak. A dinamikus weblapokat ugyan megjelenítik (statikus kódként lefordítva) de egyszerűen az internetes alkalmazások fejlődésével képtelenk kontrolálni, hogy az adott oldal éppen milyen kódot hajt végre, s milyen más oldallal kommunikál. Ez pedig szerintük komoly biztonsági kockázatot jelent, amit nehéz elvitatni, hiszen a legfrissebb biztonsági kutatások mind arról számolnak be, hogy az internetes kártevők leginkább a böngészőket támadják.

 

 

browsgiz.jpg


A korábban "MashupOS" kódnéven futó Gazelle az általuk használt logikától eltér, mivel az operációs rendszerekhez hasonlóan egy központi rendszermagon keresztül menedzseli a futó folyamatokat és erőforrásokat, valamint kezeli a web-oldalak tartalmát is. A kutatók szerint ezért bátran nevezhető operációs rendszernek is, s ennek köszönhetően a Gazelle a jelenlegi legbiztonságosabb böngészőnek mondható. A program dokumentációja szerint a szoftver ráadásul képes a „rendszer" összes erőforrását a weboldalak kezelésére tudja fordítani, beleértve a webes adatforgalom intelligens azonosítását, illetve a rosszindulatú kódokra történő reagálást is.

A hírek szerint a Gazelle ráadásul nem csak papíron létetik, hiszen Helen Wang, a kutatás vezetője már elkészült demo projektről nyilatkozott: "Megépítettük az Internet Explorerre épülő Gazelle alapú prototípusunkat, amely képes kezelni a webes szabványokat. Az elkészült kisérleti alkalmazás jól mutatja, hogy miként lehet mindezt megvalósítani" - nyilatkozta Helen Wang, aki azon kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy a Gazelle mikor, hogyan és egyáltalán válhat-e kereskedelmi terméké.

A kísérleti böngésző a publikumnak a TechFest '09 rendezvényen mutatkozhat be.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.