Hirdetés
. Hirdetés

Elbátortalanítja az Oracle csendje az OpenSolaris vezetőket

|

Összezavarja az OpenSolaris közösséget az Oracle szótlansága, a soron következő kiadás már jócskán késésben van.

Hirdetés

Az Oracle késik az OpenSolaris vezetősége, az OpenSolaris Governing Board (OGB) pedig egyre nehezebben viseli a csendet, annál is inkább, mert az Oracle nem nyilatkozik a Unix alapú operációs rendszer további sorsáról.

Az OGB nyitott arra, hogy az Oracle kódbázisából ágaztassa le az új OpenSolarist, de azért nem sietné el a dolgot.

Március 26-ra ütemezték az OpenSolaris operációs rendszer legújabb, 2010.03-as verzióját, de ez még körülbelül egy hónap késéssel sem történt meg. Az OpenSolaris felhasználók által felpiszkált OGB pedig nem képes információkat kicsikarni a kibocsátás időpontjáról.

Az önkéntesek vezette OGB szervezi az OpenSolaris disztribuciók kódfejlesztését, csakhogy a Sun megtartotta magának az OpenSolaris név használatának jogát. Az Oracle, aki januárban zárta le a Sun felvásárlását, most hozza meg a végső döntéseket, hogy mit foglaljanak bele az operációs rendszer hivatalos Oracle kiadásának kódbázisába, melyet utóbb más disztribúciók felhasználhatnak.

Január úta meglehetősen ambivalens érzelmeket táplálnak a cég vezetői az OpenSolaris irányába, pedig az javítja a fizetős változat, a Solaris támogatottságát is. Ebben a hónapban mégis leállították szolgáltatásukat, amelyben bárki ingyenesen igényelhetett telepítőlemezeket az OpenSolarishoz. (A letöltés lehetősége továbbra is adott.)

A menedzsment stílusának ilyen irányú megváltozása felidegesíette az OpenSolaris felhasználókat. Néhányan, akik nem tagjai az ingyenes vállalati operációs rendszer vezetőségi bizottságának (OGB), lelkesednek az ötletért, amelyet Joerg Schilling, a vezetőség tagja vetett fel. Eszerint egyszerűen ők folytatnák az OpenSolaris operációs rendszer leágaztatását az Oracle Solaris kódjából. Persze a vezetőség óvatos ezzel kapcsolatban.

Még megfelelő kapcsolattal sem rendelkezik az OGB ahhoz, hogy ötletüket a jogtulajdonos elé tárják, így a megfelelő személy felkutatása lenne az első lépés az OpenSolaris jövője érdekében. Simon Phipps, az OGB tagja felvetette, hogy korai lenne leágazni addig, míg nem fejeződött be a futó munkák integrálása az Oracle kódjába. Másrészt Phipps gyanítja, hogy az Oracle egyszerűen csak nem dolgozta még ki az OpenSolaris-szal kapcsolatos stratégiáját. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az Oracle kommunikációs stílusa sokkal zártabb a nyílt forráskód világa felé, mint amit a Sun felől megszokhattak, ez látszik a MySQL kérdésének megközelítésében is. Ennek folytán saját példájával kivárásra bíztatja a közösséget. Az Oracle egyelőre nem nyilatkozott munkatársainknak a témát illetően.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.