Hirdetés
. Hirdetés

Életbe léphet a PROTECT IP

|

Az amerikai szenátus bírói testülete egyhangú szavazással jóváhagyta azt a vitatott törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az igazságügyi minisztérium számára, hogy a bíróság együttműködésével a jogsértő tartalmakat tartalmazó weboldalak blokkolásásra kötelezze az internetes szolgáltatókat.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Szenátusának Bírói Testülete jóváhagyta a sokat vitatott Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act (PROTECT IP) névre keresztelt törvényt.

A jogszabály révén a szerzői jogok tulajdonosai a bírósághoz fordulhatnak annak érdekében, hogy rendeletileg blokkolják a jogsértő tartalmakat közlő és megosztó oldalak forgalmát. A két hete előterjesztett törvényjavaslat jelenleg szenátusi jóváhagyásra vár.

Az új szabályozás, amennyiben megszavazzák, lehetőséget teremt az Igazságügyi Minisztérium (Department Of Justice, DOJ) számára, hogy hatékonyan szankcionálja az olyan, a „rosszak közül is a legrosszabb) weboldalakat, amelyek digitális kalózkodásra vagy hamisított tartalmak megosztására szakosodtak - jelentette ki Patrick Leahy, a vermonti demokraták szenátora, a vitatott törvény egyik legfőbb támogatója.

Az intellektuális javak eltulajdonítása „elfogadhatatlan" - írta közleményében a szenátusi bizottság elnöki tisztét is betöltő Leahy. „Az amerikai gazdaság és a munkahelyteremtés szempontjából kevés az intellektuális tulajdonunk megóvásánál fontosabb dolog van" - vélekedett a szenátor.

A törvénytervezetet számos jogvédő csoport kritizálta. Egy öt internetes szakember által jegyzett kutatás szerint a hatályba lépő törvény „veszélybe sodorhatja a globális DNS biztonságát és stabilitását", és arra ösztönözhet, hogy a weboldalak tulajdonosai és üzemeltetői tömegesen próbálják kijátszani a DNS (domain név rendszer) megszokott szűrőit.

Az ellenzők szerint a törvényjavaslat nem alkalmas arra, hogy visszaszorítsa a szerzői jogokkal kapcsolatos visszaéléseket, de lehetőséget teremt a jogtulajdonosoknak arra, hogy tömegesen pereljék be az internetes tartalomfejlesztőket és a szolgáltatókat.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.