Élete alkonyán a Windows Server 2000

|

2010 nyarán megszűnik a Windows Server 2000 terméktámogatása, míg a Server 2003-hoz csak fizetős support lesz.

A Microsoft figyelmeztette felhasználóit arra, hogy két szerveroldali operációs rendszere is az életciklusa végéhez közeledik. Ennek megfelelően 2010. július 13-át követően a Windows Server 2003-nak megszűnik az ingyenes terméktámogatása, míg a Windows Server 2000 teljesen egyedül marad.

 

 

winserver2003.jpg


Utóbbinak ugyanis lejárt a kiterjesztett terméktámogatása is, így a Microsoft a későbbiekben már semmilyen támogatást sem fog hozzá nyújtani. Még előfizetőset sem. A Windows Server 2010 felhasználói így az említett napot követően csak az online elérhető tudásbázisra támaszkodhatnak. A szoftvercég ugyanis azt még a termékeinek az életciklusát követően minimum egy évig biztosítja, hogy a rendszergazdák megoldhassák a felmerülő kisebb problémákat a segítségével.

A Windows Server 2003 és a Windows Server 2003 R2 elődjéhez képest eggyel korábbi életciklusban tart, így annak csak az ingyenes terméktámogatása szűnik meg. Az úgynevezett kiterjesztett supportot továbbra is biztosítják annak, aki előfizet rá. Crissy House, a szoftvercég mérnökének blogbejegyzése alapján ennek megfelelően a fontos biztonsági frissítések továbbra is elérhetőek lesznek az esetében, míg az egyéb javításokat csak az EHS (Extended Hotfix Support) előfizetőknek fogják eljuttatni, valamint a szoftvercég ügyfélszolgálata csak a fizetős ügyfeleknek fog segítséget nyújtani.

Az említett EHS előfizetést csak az igényelhet, aki rendelkezik Premier Support szerződéssel, valamint azt a kiterjesztett ciklus életbelépését követő 90 napon belül igényli. E korlátozás alól felmentést kapnak a Software Assurance mennyiségi-licenc vásárlói. Ők bármikor válthatnak. Crissy House ugyanakkor bejegyzésében leszögezte: nem érdemes a Windows Server 2003 harmadik szervizcsomagjára várni, mivel nem lesz.

Az egyes Microsoft termékek életciklusáról a gyártó oldalán talál további információkat.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.