Hirdetés
. Hirdetés

Elfogadta az Európai Parlament az új hírközlési keretcsomagot

|

Kedden az Európai Parlament nagy többséggel - 510 igen, 40 nem és 24 tartózkodó vokssal - hagyta jóvá az EU hírközlés-szabályozási keretrendszerének eddig még el nem fogadott elemét, az úgynevezett ?Jobb Szabályozás" irányelvet, miután néhány nappal ezelőtt a Európai Tanács már elfogadta a csomagot.

Hirdetés

A hozzáférés biztonsága

A megszavazott szöveg szerint az internet-hozzáférés korlátozása csak akkor lehetséges, ha ez "megfelelő, arányos és szükséges egy demokratikus társadalomban". Egy ilyen intézkedés során "tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét és a magánszférához fűződő jogot", és biztosítani kell az "előzetes, tisztességes és pártatlan eljárást".

"Biztosítani akartuk, hogy a polgárok jogait soha ne lehessen figyelmen kívül hagyni" - mondta a parlamenti jelentéstevő, a francia Catherine Trautmann. A szocialista képviselő hozzátette: "Ez az első alkalom, hogy egy jogi szöveg az internethasználatra mint az alapvető jogok és szabadságok gyakorlására utal". Az új jogszabály ugyanis a világon elsőként tartalmaz egy olyan pontot, amely az alapvető jogokkal egyenlő jogi védelmet biztosít az internet-hozzáférésnek. Az uniós tagállamoknak legkésőbb 2011. május 24-ig kell hatályba léptetniük az EU-irányelvnek megfelelő nemzeti jogszabályaikat.

Az elfogadott jogszabály kitér a rádióspektrum felhasználásának harmonizálására (figyelembe véve a digitális televíziózásra történő átállást 2012-ig), a tagállami szabályozó hatóságok együttműködésének erősítésére és a "funkcionális szétválasztásra", amely szerint a piacon domináns szolgáltatóknak szét kell választaniuk hálózati infrastruktúrájukat és a szolgáltatásokat kínáló üzleti egységeiket.

Fogyasztók jogai és szabályozók
A Tanács 2009. október 26-án már véglegesen elfogadta a parlamenttel májusban kötött megállapodást a két másik telekommunikációs jogszabályról. Ezek egyike - egy rendelet - létrehozza a BEREC nevű új európai szervezetet, amely az uniós nemzeti telekommunikációs szabályozó hatóságok együttműködését segíti elő. A

A másik jogszabály (irányelv) erősíti a fogyasztók jogait, így például arról rendelkezik, hogy a telefonszámot egy napon belül át lehessen vinni egy másik szolgáltatóhoz, illetve, hogy a "sütik" számítógépre telepítéséhez engedélyt kelljen kérni.

Jerzy Buzek, az EP elnöke azt mondta, ez a jogszabálycsomag kitűnő példája annak, hogy az európai jogalkotók közvetlen hatással vannak a polgárok életére. "Örülök, hogy hozzájárultunk az elektronikus kommunikációs eszközöket és az internetet használók jogainak erősítéséhez" - mondta Buzek, aki a Tanácsot képviselő ?sa Torstensson svéd miniszterrel együtt szerdán írja alá a távközlési csomagot.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság - a magyar hírközlési piac szempontjából is - örömtelinek és rendkívül fontosnak tartja, hogy kedden az Európai Parlament jóváhagyásával teljessé vált az európai hírközlés- szabályozási keretrendszer megújítása. A mintegy 2 éves folyamat eredményeképpen az EU olyan jogszabályi környezetet teremtett, amellyel a szabályozás lépést tart a technológiai és piaci fejlődéssel és hosszabb távon biztosítja az iparág modern szabályozási hátterét - mondta Pataki Dániel az NHH elnöke.

Az új hírközlési keretszabályozás az elkövetkező évtizedre határozza meg az európai hírközlés kereteit, felhasználva a korábbi szabályozási gyakorlat eredményeit az NHH elnöke szerint. Pataki Dániel kiemelte: a megújuló szabályozásban az eddiginél is fontosabb szerepet kap a fogyasztói jogok kérdése, illetve a szabályozó hatóságok együttműködése, amely nagy mértékben hozzájárulhat az európai hírközlés további harmonizációjához, így a szektor és kontinens versenyképességének növeléséhez. Az új keretszabályozás alapján az Unióban hatékonyabbá válhat a spektrummal való gazdálkodás és felgyorsulhat az új generációs hálózatok elterjedése - mondta Pataki Dániel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.