Hirdetés
. Hirdetés

Elindult a MobilTárca teszt

|

Előbb-utóbb kikerülhetnek a pénztárcából a bank- és hűségkártyák, a közelekedési és belépőjegyek. Elég, ha egy NFC-képes okostelefon van a zsebben.

Hirdetés

Július 4-étől, közel 6 hónapon keresztül, mintegy kétezren vehetnek részt az érintés nélküli (NFC) technológián alapuló új fizetési megoldás, a MobilTárca éles tesztjén. Olyan alkalmazásról van szó, amely képes egy helyre – az okostelefonba – gyűjteni a plasztikkártyákat, és virtuális formában megjeleníteni azokat a mobilkészüléken. A MobilTárca projektet a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálja, a kezdeményezésben a három hazai mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone –, valamint az OTP Bank, a MasterCard és a SuperShop vesz részt.

A teszt során a mobiltárcás vásárlások mögött az OTP Bank által kibocsátott MasterCard Mobil PayPass típusú betéti kártya áll. Ezek fogadására jelenleg mintegy 11 ezer POS-terminál alkalmas (Spar, Obi stb.). A bankkártyák megszemélyesítése a mobilhálózaton keresztül történik. A tesztben a technológiai hátteret az Állami Nyomda adja. Fizetéskor és pontgyűjtéskor elegendő a mobilkészüléket a terminálhoz érinteni, a tranzakció gyakorlatilag egy mozdulattal, biztonságosan elvégezhető. E megoldás nagy előnye, hogy a fizetőeszköz szinte mindig kéznél van, hiszen az emberek – a felmérések szerint – a mobiltefonjukat sokkal ritkábban hagyják otthon, mint a tárcájukat.

Az NFC-alapú fizetés világviszonylatban csak most kezd terjedni. A vártnál lassúbb terjedés egyik fő oka, hogy jelenleg korántsem minden okostelefon NFC-képes. A gyártók most kezdenek rákapcsolni, de úgy tűnik, hogy az Apple egyáltalán nem kíván beállni a sorba. A Magyar Telekom jelenlegi készülékportfóliójának 20-25 százaléka NFC-képes, a Vodafone-nál ez az arány körülbelül 15 százalék. A Telenornál mintegy 20 mobiltárcává alakítható okostelefon kapható. Az előrejelzések szerint azonban áttörés várható, és jövőre az eladott készülékek 80 százaléka már NFC-képes lesz. Az NFC-technológián alapuló fizetés egyébként egyre több elfogadóhelyen lehetséges: az MNB 2012. év végi statisztikája szerint Magyarországon közel 17 ezer terminál képes PayPass típusú fizetésre.

Hirdetés

Ha a tesztek sikerrel járnak, 2014 elején elindulhat a kereskedelmi MobilTárca szolgáltatás. A Magyar Mobiltárca Szövetség nyitott rá, hogy más bankokkal és szervezetekkel is együttműködjön.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.