Hirdetés
. Hirdetés

Elindult a szakadár WikiLeaks

|

A tényfeltáró oldaltól elpártolt szerkesztők elindították a saját szolgáltatásukat.

Hirdetés

A WikiLeaks körül mostanában zajlanak az események, és ez az oldal belső életére is igaz. Történt ugyanis még két hónappal ezelőtt, hogy a tényfeltáró oldal néhány prominens személyisége elhagyta a szolgáltatás szerkesztőségét közvetlenül még az Egyesült Államok diplomáciai levelezésének a megjelentetése előtt. Daniel Domscheit-Berg még szeptemberben keveredett ugyanis nézeteltérésbe a WikiLeaks alapítójával, amikor Julian Assange "szófogadatlannak és árulónak" nevezte munkatársát. Domsheit-Berget később néhány technikus is követte, hogy létrehozzák a WikiLeaks alternatíváját.

 

 



"Hosszútávú célunk az, hogy felépítsünk egy átlátható platformot, amely megteremti a politikai és technikai feltételeit a közérdekű információk megjelentetésének, és egyben arra ösztönzi az embereket, hogy ők maguk is hasonló projektekbe kezdjenek" -nyilatkozta a csapat egyik névtelenségét kérő tagja még decemberben a Dagens Nyheter svéd lapnak. "Rövid távú célunk az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése, valamint annak biztosítása, hogy a szolgáltatás demokratikus elvek alapján, és ne egy személy kénye-kedve szerint működjön." - mondta, egyúttal utalva a nézeteltérés okára.

A munkájuknak elkészült az első kézzelfogható eredménye, mivel a múlt héten elérhetővé vált a jelenleg még alfa állapotú OpenLeaks. Az oldal a WikiLeakstől eltérően nem tervezi közérdekű információk saját kezű publikálását. A szolgáltatás ennek megfelelően csak az informatikai keretet nyújtja a külső partnerek számára a bizalmas íratok megjelentetéséhez. "Az OpenLeaks nem fogad el, és nem publikál semmiféle dokumentumot a saját platformján, inkább digitális dobozokat biztosít a közössége számára" - olvasható az oldalon, amely várhatóan 2011 második felében léphez át a béta állapotba.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.