Hirdetés
. Hirdetés

Elkészült a Windows 7 XP-je

|

A Windows 7 megjelenésekor már elérhető lesz az XP Mode végleges változata.

Hirdetés

A Microsoft bejelentette, hogy október elsején elkészült a Windows 7-hez fejlesztette XP Mode megoldásával, amely az operációs rendszer október 22-i megjelenésekor már elérhető lesz a szoftvercég weboldaláról.

A virtualizációs megoldás egy teljes értékű Windows XP SP3 operációs rendszert varázsol a gépünkre, amely segítségével a vállalkozások és a magánszemélyek könnyen áthidalhatják az esetlegesen felmerülő kompatibilitási problémákat. Ez fontos lépés volt a Microsoft részéről, hiszen ennek köszönhetően a cégeknek már nem kell azért a 2001-es platformhoz ragaszkodniuk, mert a kliens oldali vállalati szoftvereik nem futnak az újabb rendszeren.

 

 

windows7_xp.jpg


Az ingyenes Windows Virtual PC és a Windows 7 Professional, Enterprise és Ultimate felhasználóinak elérhető XP Mode kétféleképpen segít a Vista előtti programok futatásában. Egyrészt vagy elindítjuk a virtuális operációs rendszert, vagy az abban már telepített alkalmazásokat közvetlenül a Windows 7-ből is futtatjuk. Utóbbinál a rendszer felismeri, hogy egy, a korábbi operációs rendszerhez tartozó alkalmazásról van szó, s annak megfelelően futtatja, anélkül, hogy a virtuális XP üzemmódba be kellene lépnünk.

Figyeljünk a processzorra!

Egy apró buktató azonban van, hiszen mivel az alkalmazás hardveres virtualizációt valósít meg, ezért egy a technológiát támogató processzora mindenképpen szükségünk lesz. Ezt nem szabad elfelejteni, ha az XP virtuális üzemmódjára apellálunk.

Ezen utasításkészlet ugyanis nincs benne minden processzorban, még a négymagosok egy részéből is hiányzik. Az Intel terméktámogatási oldalán processzorcsaládonként megtekinthető, hogy mely processzorok támogatják az Intel Virtualization Technology (VT) kiterjesztését, és melyek nem. A dolgot sajnos tovább árnyalja, hogy egyes processzoroknál csak adott alaplapi lapkakészlet használatával működik a VT, ezt az esetleges See SPEC Details linkekre kattintva tudhatjuk meg. Az AMD saját virtualizációs technikájánál (AMD-V) a gyártó saját azonosító programját ajánlja, hogy megtudjuk, futni fog-e a Windows Virtual PC a gépünkön. Ám semmi sem biztos előre, legalábbis az AMD-fronton. Ha biztosra akarunk menni, akkor egy gyártó független azonosító programot érdemes letöltetünk a Gibson Research oldaláról, amely telepítés nélkül is azonnal megmondja gépünkről, hogy alkalmas-e a hardveres virtualizációra.

Ha nemleges lenne elsőre a válasz, vagy nem települ a Virtual PC program, érdemes benéznünk a BIOS-beállítások közé is. A processzorok beállításai között gyakran alapból ki van kapcsolva az Intel-VT, illetve az AMD-V mód használata, érdemes ezt megkeresnünk és bekapcsolnunk.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.