Hirdetés
. Hirdetés

Elkezdődött a nagyfelbontású háború

|

A HD DVD lejátszók megjelenése után megérkezett a Samsung BD-P1000-es, a legelső tengerentúli kereskedelmi forgalomba kerülő Blu-ray lejátszó is.

Hirdetés

Úgy látszik, a Samsung és a Blu-ray felvette a kesztyűt: az esemény a két új generációs videoformátum, a HD DVD és a Blu-ray nagyszabású küzdelmének kezdetét jelzi, mely várhatóan az évtizedekkel ezelőtti VHS-Betamax háborúra emlékeztet majd. A Blu-ray formátum mögött olyan cégek sorakoznak fel, mint a Sony, a Panasonic és a Samsung, míg a HD DVD oldalán a Toshiba, az NEC és a Microsoft képviseli a nehéztüzérséget. A Toshiba idén már ki is jött saját HD DVD lejátszójával.

Az új BD-P1000-asnak nemcsak 1080-as nagyfelbontású (high definition, röviden HD) képalkotása, hanem körülbelül 1000 dolláros ára is figyelemreméltó. A Blu-ray lejátszók első elterjedt platformja várhatóan a Sony PlayStation 3-as lesz, melynek megjelenése novemberre várható, és már Blu-ray meghajtóval fogják szerelni.

A Blu-ray és a HD DVD technológia is egy kék színű, a jelenlegi CD/DVD által használtnál jóval kisebb hullámhosszúságú lézersugárral operál, ami sokkal több adat tárolását teszi lehetővé egy optikai lemezen. Ez többek között lehetővé teszi a nagyfelbontású videotartalmak rögzítését is, melyek aztán HD televíziós rendszereken tekinthetők meg. Az egyrétegű Blu-ray lemez mintegy 25 GB-nyi információt képes tárolni, szemben a HD DVD 15 GB-jával. A többrétegű (dual layer) kiszerelés mindkét esetben ennek a dupláját jelenti. Összehasonlításképpen, a hagyonmányos egy- és kétrétegű DVD lemez kapacitása körülbelül 4,7, illetve 8,5 GB.

A Samsung BD-P1000 Blu-ray lejátszó főbb jellemzői:

Tárhely (egyrétegű) : 25 GB
Tárhely (kétrétegű) :50 GB
Tömörítés: MPEG2/VC-1/H.264
Adatátvitel sebessége:36 Mbps
Átlagos átviteli sebesség: 30 Mbps
Másolás ideje: 2 óra (HD, 25GB)
Maximális felbontás: HD (1920×1080)
Kimeneti eredmény: 720p, 1080i

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.