Hirdetés
. Hirdetés

Elkezdődött az olasz Google-per

|

Az olasz ügyészség 6 hónaptól 1 évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérte a Google néhány vezetőjére.

Hirdetés

Szerdán a milánói bíróságra volt hivatalos a Google több prominens képviselője, akiket az olasz ügyészség haszonélvezetből elkövetett személyiségi jog megsértésével vádol. Az ügyészek 1 év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérték a bírótól David Drummond, a Google olaszországi vezetője, Peter Fleischer, a kaliforniai cég adatvédelmi megbízottja és George De Los Reyes, a Google igazgatótanácsának tagja esetén, míg Arvind Desikan, a Google Video Europe vezetőjénél 6 hónap börtönbüntetést kérvényeztek. E mellett 300 ezer euró morális és pénzügyi kártérítés kiszabását is követelik.

 

 

google-olasz.jpg


Pro és kontra

A vád érvelése szerint a Google megsértette egy tizenéves fogyatékkal élő fiatalember jogait, amikor a videómegosztó portálján közzétette azon 3 perces filmet, amelyen a sértettet iskolatársai bántalmazták egy torinói oktatási intézményben. Az érintett felvétel nagy vihart kavart Olaszországban, amely szeptember 8-tól egészen november 7-ig volt elérhető. Körülbelül 5500-an látták, és az ügyészség álláspontja szerint csak a helyi média nyomására távolították el azt. Mindezzel a vád alapján haszonra tett szert a keresőcég: "Minden egyes kattintás után pénzt keresett a Google, ez gazdasági tény" - vélte az ügyész, aki szerint a cég csak magára vethet, hiszen az országban egyedül nem ellenőrzi a felületére feltöltött tartalmakat.

Habár a Google képviselői csak a tárgyalás december 14-i második napján adhatják elő álláspontjukat, a keresőcég már több kifogással is élt a vád ellen. Elsőként Giuliano Pisapia, a Google ügyvédjének elmondása szerint nem igaz az, hogy így pénzt kerestek volna. A szolgáltatás ingyenes, és az adott oldalon semmilyen hirdetésnek számító hivatkozás sem volt elhelyezve. Így a haszonélvezet eleve kizárható. Másrészt Giuliano Pisapia beszámolója alapján az ügyészség elmulasztotta ismertetni azt a tényt, hogy a Google teljes mértékben együttműködött az olasz hatóságokkal, s segítettek a rendőrségnek a feltöltő kézre kerítésére. Sőt mikor felhívták a figyelmüket a törvénysértő felvételre, akkor eltávolították azt.

"Nem mi készítettük, nem mi töltöttük fel"

Mellette Peter Fleisher, az ügyben érintett adatvédelmi szakértő blogjában is kifogásolta az eljárást, mondván: a Google Video teljes egészében a felhasználók által megosztott tartalmat jelenít meg, így a közvetítő nem vonható felelősségre a törvénysértő videóért. "Egy Google alkalmazott sem felelős a felvételért. Nem mi készítettük, nem mi töltöttük fel, és nem mi vizsgáltuk meg" - írja bejegyzésében.

A Google ügyvédjének elmondása alapján nem igaz, hogy börtönbüntetés várna a Google képviselőire. Az olasz törvények alapján ugyanis automatikusan felfüggesztett börtönt kap az, aki büntetlen előéletű, és 3 évnél kevesebb letöltendő börtönbüntetésre ítélik. A bíróság várhatóan december 23-án hirdetik ki ítéletét.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.