Hirdetés
. Hirdetés

Ellustultak a spammerek

|

A Symantec jelentése szerint a kéretlen elektronikus levelek mennyisége kis mértékben emelkedett, miközben az adathalász támadások száma csökkent.

Hirdetés

A Symantec minden hónapban egy biztonsági jelentést állít össze a kéretlen elektronikus levelek terjedésével valamint az adathalászok tevékenységével kapcsolatban. A cég statisztikái alapján jól lehet következtetni a számítógépes bűnözésben megfigyelhető tendenciákra, valamint a spammelés és az internetes csalások földrajzi megoszlására is.

 

 

 



Fantáziátlan levelek


A Symantec szerint a múlt hónapban a spammerek közel sem voltak annyira kreatívak, mint a megelőző időszakokban. Májusban a kéretlen levelek küldői legtöbbször semmit sem írtak a tárgymezőbe, ettől remélve, hogy a címzett talán véletlenül (vagy kíváncsiságból) megnyitja az üzenetet.  Ez különösen annak fényében érdekes, hogy korábban a bűnözők előszeretettel használtak fel valamilyen aktuális témát vagy eseményt a tevékenykedésük során. Korábban több biztonsági cég - köztük a Symantec is - azt jósolta, hogy a Dél-Afrikában megrendezett labdarúgó-világbajnokság körüli érdeklődést ki fogják használni a bűnözők, de a jelentés szerint a spammerek körében erre nem igen került sor, legalábbis májusban. A legfrissebb hírek szerint júniusban ez a helyzet már változott, ugyanis egyre több, VB-vel kapcsolatos levélszemét terjeng.

A májusban leggyakrabban kiszűrt kéretlen levelek a következő tárgyak valamelyikével érkeztek meg a postafiókokba:
1. Üres tárgy
2. Amazon.com Deal of the day
3. Please Read
4. Delivery Status Notification (Failure)
5. Replica Watches

Májusban a legtöbb spam valamilyen internetes témát igyekezett "felkarolni", de sok volt az egészségügyi valamint az egyéb termékek reklámozásával foglalkozó kéretlen levél is. A múlt hónapban a globális e-mail forgalom 89.81 százalékát tette ki a levélszemét. Ez az arány áprilisban 89.22 százalék volt. A legtöbb spam az Egyesült Államokból, Hollandiából, Indiából, Németországból és Brazíliából terjedt.

A Symantec a jelentésében több ízben kiemelte, hogy a közösségi oldalakkal összefüggésbe hozható spammelés egyre több problémát okoz. A spammerek előszeretettel küldözgetnek olyan e-maileket, amelyekben egy-egy közösségi hálózatba hívják meg a címzettet, vagy egész egyszerűen ismerősként "jelölik meg". Mivel a közösségépítőkön az adatvédelem egyre felkapottabb téma lett, ezért nem ritka, hogy a spammerek látszólag biztonsági tanácsokkal látják el a felhasználókat, miközben a leveleikben kártékony weboldalakra mutató hivatkozásokat helyeznek el.

Visszafogottabbá váltak az adathalászok

A Symantec jelentése szerint májusban az adathalász támadások száma kilenc százalékkal csökkent áprilishoz képest. A kedvező tendencia a phishing minden területén megfigyelhető. Jelentősen (12 százalékkal) csökkent az automatizált adathalászatot segítő eszközkészletetek bűnözői körökben történő használata. Összességében a nem angol nyelvű adathalász-kísérletek száma stagnálást mutatott, csak a francia és az olasz felhasználók ellen indított támadások száma nőtt kisebb mértékben.

A hír a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.