Hirdetés
. Hirdetés

Élőkép mobilon

|

A mesékben varázsgömb kellett a távolbalátáshoz. Az Artklikk Kft. vezette konzorcium a mobiltelefon tulajdonosokat is szeretné felruházni ezzel a képességgel.

Hirdetés

Nagyszabású, hároméves K+F projekt kezdődött az Artklikk Kft. vezetésével, amelynek célja közösségi mobil tartalmak előállítására és disztribúciójára alkalmas rendszer kifejlesztése. Konzorciumi partnerei közül az Inition Kft., illetve a BOC-Invest Kft. széleskörű technológiai és alkalmazásfejlesztési ismeretekkel rendelkező innovatív kisvállalkozások. A konzorcium akadémiai tagja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) által alapított Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központ (ETIK), amely évek óta folytat eredményes kutató-fejlesztő munkát a mobil kommunikáció területén.

A projekt négy fő kutatási irány mentén zajlik...
Távjelenlét mobil telefonon: A rendszer lehetővé kívánja tenni a felhasználóknak, hogy mobil készülékükön keresztül "jelen lehessenek" otthonukban, láthassák ismerőseiket, kedvenc állataikat, bekukkanthassanak nyilvános helyekre, illetve megtekinthessenek más felhasználók által elküldött élőképeket.
Élő közérdekű információ: Az élőkép által szolgáltatott vizuális információ által valós idejű, közérdekű információkhoz juthatnak majd a felhasználók, például aktuális közlekedési és forgalmi helyzet adott helyen, hangulat és társaság összetétele szórakozóhelyeken, sor hossza a postán, szabad helyek a parkolóban. Ezt az információt a rendszer egyszerű, vizuális formában juttatja el a felhasználókhoz. A későbbiekben a képi információk automatikus feldolgozásával ("lefordításával") információt lehet kérni például a várható várakozási időről a postán, vagy az adott pillanatban kialakult közlekedési torlódásokról az utakon - mondta Nemes László kutató.
Felhasználó, mint közösségi tartalomszolgáltató: A tartalom aktualitását, minőségét maguk a felhasználók biztosítják egy speciális, közösségi tartalomgenerálási modell által. A videotartalmat előállítók "motiváltságát" bevétel megosztási, a minőségellenőrzést "peer-review" modellek támogatják. A tervek szerint a felhasználóknak lehetőségük lesz prémium (fizetős) tartalmakat is létrehozni.
Kritikus tömeg: A szolgáltatás életképességét indulástól kritikus mennyiségű és minőségű mobil videotartalom biztosítja. Ehhez a projekt keretében, mintegy magként, egy 50 kamerából álló rendszert telepítenek, amelynek segítségével különböző élő tartalom jön létre. A továbbiakban a rendszer autonóm módon növekszik az újabb tartalom előállítók belépésével.

Természetesen még számos nyitott technikai kérdés van, amelyek megoldásában a konzorcium partnerei segítenek - mondta Kövécs András, az Artklikk vezetője. A projektet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) a 2007. évi Jedlik Ányos Program (jelenleg: Nemzeti Technológiai Program) keretében mintegy 240 millió forint összeggel támogatja, míg a résztvevők 86 millió forint önerővel járulnak hozzá. A MobilVideo projekt K+F tevékenységében közel 20 kutató és fejlesztő vesz részt a KKV-k, illetve az ETIK részéről. A kutatási feladatokba a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanuló doktoranduszok és egyetemi hallgatók is bekapcsolódnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.