Hirdetés
. Hirdetés

Elstartolt az Intel Centrino 2

|

Benne az új 45 nanométeres processzorokkal, új vezeték nélküli hálózati technológiával és gyorsabb grafikus vezérlővel.

Hirdetés

A Centrino 2 bejelentése nagyjából egy hónapot késett az integrált grafikus vezérlővel kapcsolatos problémák miatt - a részletek nem ismertek -, illetve az FCC-nek (Federal Communications Commission - Szövetségi Kommunikációs Bizottság) a Wi-Fi "draft-n" szabvány használatához szükséges engedélyezési procedúrája miatt. Az új platform két ágra különíthető el: a Centrino 2 a végfelhasználóknak, a Centrino 2 with vPro a vállalati felhasználóknak szól, és mint a nevéből is sejthető, az utóbbi az Intel távoli hardvermenedzsment technológiájával egészül ki.

Mooley Eden, az Intel Platform Group alelnöke és ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a noteszgépek többé már nemcsak a processzor teljesítményéről és akku üzemidejéről szólnak, hanem a divatról is, ami teljesen megváltoztatta a noteszgépeket tervezését. A gyártók vékonyabb és kisebb noteszeket készítenek, a stílus pedig megtalálja az útját az ügyfelekhez, legyen szó akár végfelhasználókról, akár üzleti felhasználókról - az utóbbiakat célzó gépekkel kapcsolatban Eden a Lenovo X300-at hozta fel példaként. "Ha a 2008-as évet tekintjük, az IDC azt jósolta, hogy az összes kliensértékesítés 50 százalékát fedjük majd le noteszgépekkel, és csak 2009-ben fogjuk meghaladni az 50 százalékot. Ezzel szemben ha a fejlett piacokat tekintjük, mint az Egyesült Államok vagy Európa, akkor már most meghaladtuk a 60 százalékot."

toshiba_qosmio_x305.jpg
A Toshiba Qosmio X305, már Centrino 2 alapokon

Az integrált grafikus vezérlővel kapcsolatos problémák és az ebből eredő késlekedés miatt az Intel és OEM-partnerei kezdetben több csúcskategóriás, az ATI-tól vagy az NVIDIA-tól származó, diszkrét VGA-s noteszgép értékesítésével számolnak. Az Intel integrált vezérlőjével érkező gépek kis csúszásban vannak - bár az OEM-partnerek felé a komponensek szállítása már megkezdődött -, ezért leghamarabb augusztus elején számíthatunk rájuk az üzletekben.

Az Intel Centrino 2 platform szíve a cég 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő, Penryn kódnevű processzorcsaládjából kikerülő Montevina CPU-mag. A Centrino 2 debütálásakor az Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz), P8600 (2,40 GHz), T9400 (2,53 GHz) és a T9600 (2,80 GHz) processzorok hozzáférhetők. Ezek mindegyike 6 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, és 1066 MHz-es külső órajelen futnak.

Később, a harmadik negyedévben az Intel megkezdi majd az első, noteszgépekbe szánt négymagos processzorok szállítását a 3,06 gigahertzes órajelű Core 2 Extreme processzorokkal. A Centrino 2 a DDR2 és - a mobilplatformok közül elsőként - a DDR3 memóriákkal is kompatibilis, ezen kívül a már említett "draft-n" Wi-Fi vezeték nélküli hálózati vezérlő mellett már WiMax illesztővel is rendelhető.

A Centrino 2 platformban számos processzor TDP-je mindössze 25 watt, de más szolgáltatások is segítik a hosszabb akku-üzemidőt. Például a diszkrét grafikai vezérlővel ellátott rendszereknél lehetséges teljesen kikapcsolni a többet fogyasztó GPU-t, és az integráltra lehet váltani a rendszer újraindítása nélkül. A két CPU-mag közül az egyik futhat teljes terhelésen, míg a másik alacsony fogyasztású (low-power state) állapotban is lehet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.