Hirdetés
. Hirdetés

Eltávozott a magyar informatika egyik úttörője

|

Kovács Győző elévülhetetlen érdemeket szerzett a hazai számítástechnika formálásában és oktatásában.

Hirdetés

Kedden 79 éves korában elhunyt a hazai számítástechnikai formálásában, terjesztésében és oktatásában kulcsszerepet játszott Kovács Győző. A Szekszárdon született informatikus 1957-ben a Budapesti Műszaki Egyetem villamoskarán végzett, majd a Magyar Tudományos Akadémia Kibernetikai Kutató csoportjánál fontos szerepet játszott az első magyar számítógép – az M-3 – megépítésében.

Hirdetés


Az úriembert 1959-ben kinevezték az első magyarországi számítógépközpont vezetőjének, a rá következő két évben MECIPT-1 román számítógép üzembe helyezésében segédkezett, amellyel párhuzamosan elkezdett informatikai előadásokat tartani és tankönyveket írni.

Kovács Győző
(A kép forrása: Netidők Blogtársaság)


1983 és 1990 közt Könyves Tóth Pállal megalapította a havonta megjelent Mikroszámítógép Magazint, amely hazánk első diákoknak szánt, képes számítástechnikai kiadványa volt. 1984-ben megszervezte a TV-BASIC műsor elindítását a Magyar Televízióban, ennek segítségével távtanulási formában lehetett programozói vizsgát szerezni.

Kovács Győző 1990-es nyugdíjazása után fáradhatatlanul folytatta az ismeretterjesztési munkáját, továbbá Neumann János életének és munkásságának legnagyobb ismerőjeként többek közt kiállítások rendezésével ápolta nemzetközi hírű matematikusunk emlékét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.