Hirdetés
. Hirdetés

Ennyi nem elég

|

A Szonda Ipsos infokommunikációs felmérése szerint a magyar lakosság még mindig elmaradottnak érzi technikai ellátottságát Nyugat-Európához képest.

Hirdetés

Évtizedekkel ezelőtt az idehaza is igen népszerű nyugati krimisorozatok kapcsán mindenki rácsodálkozott egy bizonyos furcsaságra. Ha az aktuális bűntényt a város szélén álló, lebontásra ítélt raktárépületben vagy akár az erdő kellős közepén követték is el, a helyszínre érkező nyomozó első kérdése az volt: hol a telefon? A hazai viszonyokhoz szokott nézők számára természetesebben hangzott volna, ha azt kérdezi: milyen messze van a legközelebbi posta?

A Szonda Ipsos most összesen 1500 nagykorú válaszadó segítségével készített felmérést az illető közvetlen környezetre vonatkozó, a hazai, valamint a nyugat-európai vezetékes, mobiltelefonos és internetes ellátottsággal kapcsolatban. A kutatás eredményei szerint az emberek közvetlen környezetükben némi lemaradást tapasztalnak az országos átlaghoz képest, Nyugat-Európa telekommunikációs ellátottságát pedig sokkal fejlettebbnek, másfélszer jobbnak tartják Magyarországénál.

A válaszadók saját környezetükben és általában idehaza is a mobilellátottságot érezték a legjobbnak. A terület megítélése annál is kedvezőbb, mivel a magyarok ezen a területen érzékelik a legkisebb különbséget a hazai és az európai infokommunikációs feltételekben. A válaszadók a nyugati országok vezetékes telefonhálózatát viszont lényegesen jobbnak ítélték a hazainál.

A felmérés eredménye sok esetben igen érdekes, mivel nem feltétlenül utal arra, hogy a válaszadók a gyakorlatban milyen arányban veszik igénybe a szóban forgó kommunikációs módokat. Például a válaszadók közel kétharmada él olyan háztartásban, ahol van a vezetékes telefon, mégis mindössze egyharmaduk nyilatkozott kedvezően a vezetékes telefon ellátottsággal kapcsolatosan. A kutatásban résztvevők közül egy adott kommunikációs lehetőséget használók kedvezőbben ítélték meg mind saját környezetük, mind Magyarország ellátottságát, mint azok, akik nem veszik igénybe a kérdéses szolgáltatást.

A megkérdezettek az ország többi részéhez és Nyugat-Európához képest is saját környezetük internet-ellátottságát ítélték a leginkább elmaradottnak, csupán minden negyedik érzi úgy, hogy környezete fejlett ebben a vonatkozásban. A nyugat-európai internet-penetrációt hatalmas többségük tartja fejlettebbnek. (Mi tagadás, a nemzetközi statisztikák ezt a benyomást konkrét adatokkal is alátámasztják, sőt, mára nem is feltétlenül nyugat felé kell indulia annak, aki a hazainál kedvezőbb mutatókra kíváncsi.) Közvetlen környezetük internet-ellátottságát a diplomás budapestiek értékelték a legjobbra, az ország általános helyzetét a megyeszékhelyeken élők és az érettségizettek, illetve a diplomások látták legkedvezőbben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.