Hirdetés
. Hirdetés

Epson B300 nyomtató teszt

|

Mind a tintasugaras, mind a lézernyomtatóknak megvan a saját területük, ahol nehezen helyettesíthetőek – az Epson olyan nyomtatót mutatott, ami mindkét „szerepkörben” helytáll.

Hirdetés

Az Epson hagyományosan jó tintasugaras nyomtatókat gyárt, az Epson B300-zal viszont túllépnek az eddigi irányzatokon: ez a nyomtató ugyanis több szeretne lenni, mint egy jó tintasugaras: egy olyan tintasugarast szerettek volna konstruálni ugyanis az Epson mérnökei, amely a lézernyomtató által kínált lapköltséggel nyomtat tintapatronnal.


Ez a nyomtató nem elsősorban fotónyomtató, hanem irodai készülék. Azt néztük meg, hogy irodai nyomtatók területén mit kínál a gyártó? Az Epson B300 nyomtató kifejezetten irodai alkalmazásra készült tintasugaras nyomtató. E mellett persze nyomtathatunk vele fényképet is, bizonyos korlátok között – ezen korlátok között egyébként nincs ott a minőség. Eláruljuk: igen, fényképet is nagyon szépen nyomtat.

 

A nyomtató az irodai család kisebb tagja: csak egy USB csatlakozó van rajta, de kis irodába ez bőven elég is.Elég nagy méretű, hiszen alul egy nagy befogadóképességű fiók van a papíroknak – a nagy adagoló az irodai nyomtatóknál elengedhetetlen. Papírt hátulról is adagolhatunk: erre a vastagabb fotópapíroknál van szükség. A nagy méret másik oka, hogy a nyomtató fölső részére külön kis házikót építettek, amiben a festéktartályok laknak. Akkorák, hogy nem is illendő festékpatronnak nevezni őket, ezek valóban becsületes tartályok. Ezeket külön teszik a nyomtató mellé a csomagolásban is, és egy kétoldalas képregény beszéli el, hogy mi módon szedjük le a szállításhoz felragasztott rögzítőszalagokat, és hogyan töltsük be a festéket.

 

A festéktartály nem véletlenül ekkora: az irodai kategóriában induló nyomtató nem teheti meg, hogy tíz laponként „kifogyott a festék” jelszóval leálljon. A tartályok kapacitása fekete-fehér nyomtatás esetén 3000, színes nyomtatás esetén 3500 oldal. Mivel tömegük, és méretük emiatt elég nagy, nem is tehetnék a nyomtató fejre. Egyrészt el sem férne, másrészt ekkora tömeget folyton felgyorsítani és megállítani kellő pontossággal nehéz műszaki feladat – tudniillik egy irodai nyomtató nemcsak arra pályázik, hogy sokat és olcsón nyomtasson, hanem még gyorsan is kell tennie.

 

epson_b300.jpg
Amíg kisebb patronokat használnak, addig megoldható a festékpatron mozgó fejen való elhelyezése, legfeljebb rázza egy kicsit az asztalt – de ekkora festéktartályok ide-oda mozgatása komoly terhelést jelent. Ez a nyomtató viszont igen stabilan áll akkor is, amikor nyomtat – a nyomtatófej sebessége éppen a kisebb tömege miatt igen nagyra lehet méretezve, a megfelelően nagy tömegű nyomtatónak ez meg sem kottyan. Szintén sebességnövelő tényező lehet a duplex nyomtatás: a nyomtató hátán találjuk a lapfordító helyét, de magát a lapfordítót sajnos csak külön opcióként szerezhetjük be.


A nyomtató valóban versenytársa a lézernyomatóknak, lapköltsége alacsony, masszív kivitelű, terhelhető. Ráadásul megtartotta a tintasugaras nyomtatók jó tulajdonságait: igen kicsi az áramfogyasztás (a lézernyomtatók fűtőszála komoly fogyasztó), halk működés, nincs szükség felmelegedésre. Havi 10000 oldal a terhelhetősége – ennél a lézernyomtatók azért többet tudnak, de a legtöbb irodának ennyi elég. A nyomtatás sebességét az is növeli, hogy a nyomtatófejet megnövelték: 20×20 milliméterre. Ez ugyanaz a nyomtatófej, amit nagy formátumú nyomtatókban használ az Epson: tehát nem prototípus, hanem bevált konstrukció.
A CD-n mellékelt meghajtó telepítése végtelen egyszerű, ráadásul magyar nyelven is történhet – természetesen a meghajtó program kezelőfelületéhez is választhatunk magyar nyelvet. A nyomtató kezelőpultján egyszerű LCD kijelzőt találunk, ami majdnem függőlegesen áll, ezért célszerű a nyomtatót magasabbra tenni, hogy a kijelző jól olvasható legyen.

 

A festéktartályok behelyezésekor egy ideig (körülbelül két percig) eltornászik magában, de utána már a nyomtatás rögtön elindul, mivel nincs melegedési idő. A négy festéktartály használata jelzi is: nem a fotó minőség az elsődleges, bár ezzel együtt is elfogadható minőségben nyomtat fotókat, ha fotópapírt használunk hozzá.

 

epson_b300_2.jpg

 

A nyomtatás elég gyors – köszönhető a gyorsabban mozgatható, és nagyobb nyomtatófejnek: egy A/4-es fotó 102 másodperc alatt készül el. A nyomtatás halk, a nyomtató alig mozog. Egy dologban azért látható, hogy irodai jellegű készülékről van szó: nem tud kifutót nyomtatni, azaz a színes fotón is hagy egy kis margót. A nyomtatási sebessége jobb minőségben 13 lap/perc volt, ami jelentősen elmarad a katalógusértéktől. A festék száradása lépést tud tartani a nyomtatással: nem kenődnek el az egymásra helyezett lapokon. A lézernyomtatókkal valóban tud versenyezni az oldalak árában, különösen a fekete-fehér nyomtatás lapköltsége vethető össze a lézernyomtatókéval.

 

Abszolút értelemben elég jó a nyomtatott oldalak ára: sajnos nehéz a teljesen korrekt összehasonlítás, mert a járulékos költségeket nem veszik figyelembe: egyrészt a festéken túl más alkatrészek is cserére szorulnak, bár sokkal ritkábban, másrészt az sem mindegy, hogy a fogyasztás mekkora. Egy lézernyomtató egy kilowatt körüli teljesítményű, amikor felfűt, azaz minden oldal kinyomtatásakor felmegy a fogyasztása. A B300 nyomtatáskor 20 wattos csúcsokkal dolgozik.

 

A lapköltségeknél érdemes figyelembe venni, hogy ez egy szöveggel teleírt lapra vonatkozik, ekkor 5% fedettséggel számolnak. Ha például színes diagramot nyomtatunk, akkor az az oldal akár 15-30 százalék fedettségű is lehet, egy színes fotó kinyomtatása pedig megközelítőleg 20 szöveges oldallal ér föl.
Összességében ezzel a nyomtatóval az Epson elérte, amit akart: az Epson B300 az irodai területen a lézernyomtatóknak lapköltségben valódi versenytársa lett. Ráadásul jelentősen kevesebbet fogyaszt (akár szünetmentes áramforrásról is használható, nem úgy, mint a lézernyomtatók), kellően gyors, azonnal képes nyomtatni, nem kell bemelegednie, és halkabb is, mint a lézernyomtatók többsége, és az ára is megfizethető.

 

Névjegy
Termék: Epson B300

Forgalmazó: Epson Deutshcland GmbH
Ár: 90 0400 Ft
Web: az Epson B300 nyomtató oldala

 

Adatok

  • tintasugaras technológia
  • Epson Micro Piezo Nyomtatófej - 3-11 pl-es Epson Ultra Micro Dot fúvókák
  • 5760×1440 dpi
  • 32 MB memória
  • Névlegesen 33/32 oldal A4 fekete/színes szövegoldal nyomtatása percenként
  • 500 lapos lapadagoló
  • 10 000 oldal havi maximális terhelhetőség
  • USB 2.0 port
  • 64-190 g/m2 kezelt papír
  • Teljesítmény: 2,5 W standby, 20 W nyomtatáskor
  • 9,85 kg-os tömeg
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.