Hirdetés
. Hirdetés

Érkeznek a gondolatolvasó számítógépek

|

Felemelt szemöldök, fejbólintás - számunkra egyértelmű gesztusok, s hamarosan a számítógépek is képesek lesznek ezeket értelmezni.

Hirdetés

Angol és amerikai tudósok emberi érzelmeket felismerő számítógépen dolgoznak egy ideje. Véleményük szerint gyakorlatilag gondolatolvasásról van szó, legalábbis a gondolatok arcra történő kivetülésének észleléséről. "Az általunk kifejlesztett rendszer képes az arcon tükröződő érzelmi állapotok igen széles skálájának felismerésére, s ehhez mindössze egy fejre irányított kamerára van szükség." - mondta Peter Robinson, a cambridge-i egyetem professzora.

Csapata úgy gondolja, hogy a "gondolatolvasó" számítógépek az autóvezetési készség fejlesztésétől kezdve a hangulattól függő hirdetésekig szinte bármire felhasználhatók lesznek. "Képzeljenek el egy PC-t, amely megtalálja azt a megfelelő hangulati pillanatot, amikor nagyobb eséllyel bólintunk rá egy hirdetésben látható ajánlatra. Mobiltelefonok, autók, weboldalak reagálhatnának az aktuális lelkiállapotunk szerint." - fűzte tovább.

A technológiát színészek által előállított érzelmek imitálásával tesztelik és fejlesztik. Természetesen a lehető legtöbb mintát értelmezni kell, hogy a rendszer mindenképp a megfelelő érzelmet észlelje az alanyon.

S ez csak az érem egyik oldala. Az eljárást támogatnia kell a jövőben megjelenő eszközöknek és szolgáltatásoknak is, hogy az valóban működőképes legyen. Ez pedig újabb fejlesztéseket igényel. Robinson professzor azonban elárulta, hogy már egy ideje együtt dolgoznak egy nagyobb autógyártó céggel, s véleménye szerint öt éven belül sorozatgyártásra is alkalmassá tehetik a technológiát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.