Hirdetés
. Hirdetés

Érkeznek az utolsó egymagos Opteron processzorok

|

Annak újabb jeleként, hogy az erős processzorok jövőjét a többmagos dizájn jelenti a vaskos, egy darabból álló chipekkel szemben, az Advanced Micro Devices (AMD) kibocsátotta egymagos Opteron processzorcsaládjának utolsóként ütemezett darabját. Az Opteron 256-os és 856-os modellek már kaphatóak is, a 156-os piacra kerülése pedig harminc napon belül esedékes.

Hirdetés

Az IBM, a Hewlett-Packard és a Sun Microsystems vállalatok azonnal bejelentették, hogy az új chipet hozzáadják munkaállomás- és szerverkínálatukhoz.

A kereskedőknek tetszik az új dizájn, mivel 2,8 GHz-ről 3,0 GHz-re növeli a chip teljesítményét, míg energiaigényét 95 watton tartja. Ez a számítógépgyártók számára lehetővé teszi gyorsabb munkaállomások előállítását anélkül, hogy hozzáadott hűtőventilátorokkal kellene kezelniük a többlethőt.

Az új processzorok az egy szálon futó szoftveres alkalmazások felhasználóit fogják leginkább lázba hozni - nyilatkozta Graham Lovell, a Sun x64 szerver-részlegének vezetője. Ők programjukból a lehető legmagasabb órajelen futtatva hozhatják ki a legtöbbet, ezt pedig manapság az egymagos chip teszi lehetővé számukra.

Összehasonlításképpen, más fogyasztók többszintű alkalmazásokat használnak. Ezek a szoftverek - mint például az EDA (elektronikus tervezés automatizáló) alkalmazások - nagyon drágák lehetnek, így az ügyfelek a többmagos processzorokat kedvelik, hogy minél többet kapjanak a befektetésükért cserébe - mondja Lovell.

A Sun az AMD új 156-os modelljét fogja használni belépő-szintű Sun Fire X2100 szerverében, melyet az olyan oldalra skálázott környezetek számára terveztek, mint amilyenek például a nagy számítási kapacitást feltételező grid szerverek; ára 2144 USA dollár lesz. A 256-os modellt fogják alkalmazni a két CPU-s rendszerekben, így a 6995 dollárba kerülő X4100-asban és az X4200-asban is. Végül a Sun az új 856-os modellt építi a four-way szerverekbe, például a V40z-be, 24 545 dolláros áron.

Az egymagos Opteron-feldolgozás öröksége igen jelentős, mert a kaliforniai Sunnydale-ben működő AMD ennek a processzornak köszönhetően növelte részesedését az x86-os szerverek piacán 2004 negyedik negyedévének 5,4 százalékáról 12, 7 százalékra 2005 negyedik negyedévére.

Az AMD jövöbeni terjeszkedését többmagos dizájnjaira alapozza, ilyen az ikermagos Opteron 185-ös, 285-ös és 885-ös modell. Márciusi bevezetésükkel ezek a chipek is a piac hasonló szegmenseit célozzák majd meg: a 185-ös modellt a kisebb szerverek és munkaállomások számára tervezték, a 285-ös a nagyobb teljesítményű munkaállomásokhoz, míg a 885-ös vállalati szintű szerverekhez készül majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.