Hirdetés
. Hirdetés

70 évig nincs ingyen zene

|

Továbbra sem lesznek ingyenesek a Beatles dalok. Az unió 20 évvel kitolta a zenei művek védelmi idejét.

Hirdetés

Az Európai Unión belül továbbra is fizetni kell az ötvenes években írt rock 'n roll zeneszámokért és a korai Beatles dalokért. Az Európai Parlament ugyanis 20 évvel meghosszabbította a zenei művek szerzői jogi oltalmát: 50 évről 70 évre módosították a védelmi idejüket . Ez bizonyos értelemben szükséges is volt, hiszen az eddigi szabályozás szerint több, ma is népszerű fél évszázados dal közkincsé vált volna a védelmi idő lejártát követően, mikor egyetemes emberi értékként már bárki ingyenesen felhasználhatta volna.

 

 

szerzoi_jog.jpg

Még nem válnak közkinccsé


Márpedig a zenekiadók ezt nem akarták, s ahogy közeledett az idő a Beatles zeneszámok ingyenessége felé, egyre inkább lobbiztak a védelmi idő meghosszabbítását illetően. Érveiket elsőként Írország fogadta meg, aki 2008 februárjában majdhogynem megduplázta a védelmi időt: 50-évről 95 évre. Az ország lépése nem kevés vitát váltott ki az unión belül, ahol kimondva kimondatlanul az egyik oldalon a fogyasztóvédők, míg a másik sarokban a lemezkiadók foglaltak helyett.

Ha az Európai Bizottság is jóváhagyja a Parlament döntését, akkor az unió belül 70 évre kell emelni a zenei művek védelmi időtartamát. Mindez hazánkat nem érinti, hiszen a védelmi idő Magyarországon egységesen a szerző halálától (vagy több szerző esetén az utoljára elhunyt szerző halálától) számított 70 év.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a jövőben nem csak a Beatles számok maradhatnak fizetősek, hanem például az 1952-ben készült Ének az esőben című film is újra szabadalmi jog alá kerülhet. A döntést követően ugyanis az Európai Parlament bejelentette, hogy a mozifilmeknél is hasonló hosszabbításra készül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.