Hirdetés
. Hirdetés

Facebookon nyomulnak a spammerek

|

A kéretlen elektronikus levelek küldözgetői a botnetek mellett egyre gyakrabban használnak legális szolgáltatásokat, illetve közösségépítőket a levélszemét terjesztéséhez.

Hirdetés

A Symantec kiadta az elmúlt hónapra vonatkozó, spamek terjedésével foglalkozó jelentését, amelyből kiderült, hogy áprilisban az összes email 90,4 százaléka volt spamnek tekinthető. Ez 5,1 százalékos emelkedésnek felel meg a márciusi adatokhoz képest, de még így sem mondható kirívónak. A Symantec ugyanis az elmúlt évek során 80-95 százalékos spamarányról számolt be, vagyis a mostani 90 százalék még nem tekinthető rekordnak. Természetesen ettől még aggasztó, hiszen nagyon sok kár írható a kéretlen levelek számlájára.

A biztonsági cég szerint a spamek 58 százaléka került ki valamely botnet hálózatból. A múlt hónapban a fertőzött számítógépeket magukba foglaló hálózatok közül a legaktívabb a Donbot botnet volt, amely az összes levélszemét 18,2 százalékáért volt felelőssé tehető.

Adam O'Donnell, a Cloudmark kutatója szerint megfigyelhető, hogy a spammerek az utóbbi hónapokban egy kicsit elfordultak a botnetektől, és újabb lehetőségeket kerestek arra, hogy a vállalati spamszűrőkön át tudják juttatni a küldeményeiket. A kéretlen levelek küldözgetőinek egyik mostanában alkalmazott módszere, hogy - főként kelet-európai internetszolgáltatóknál - teljesen legális szolgáltatásokat vesznek igénybe a levélküldéshez, és addig spammelnek, amíg nem kelt gyanút a tevékenységük, illetve az adott szolgáltató nem tiltja le a hozzáférésüket. O'Donnell szerint ezzel a módszerrel napi több százezer spamet tudnak kiküldeni a spammerek.

Emellett egyre gyakrabban alkalmazott eljárás a közösségépítő weboldalak és az egyéb népszerű webes szolgáltatások felhasználása a levélszemét generálására. Az utóbbi időszakban főleg a Facebook valamint a Twitter került ebből a szempontból középpontba. Mindez azért is probléma, mert mondjuk a Twitterről terjesztett, látszólag teljesen legális, ártalmatlan emaileket a spamszűrők sok esetben nem tekintik spamnek. Ráadásul e küldeményeket a felhasználók általában óvatlanabbul kezelik, hiszen az ilyen levelek sokszor a barátaik, ismerőseik nevében érkeznek.

A hír a Computerworld.hu biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.