Hirdetés
. Hirdetés

Fegyverszünetet kötött az Amazon és a Microsoft

|

A két cég kölcsönösen elismeri egymás szabadalmát. Cserébe az Amazon fizet a redmondi szoftvercégnek.

Hirdetés

A Microsoft hétfőn sajtóközleményében bejelentette, hogy szabadalmi megállapodást kötött az Amazonnal, amely értelmében a két vállalat kölcsönösen elismeri a másik szabadalmát, valamint azokat hozzáférhetővé teszi partnere számára. Ez magában foglalja az Amazon nyílt forráskódú megoldásait is, amelynek köszönhetően a későbbiekben nem kell a Microsoft Linux elleni szabadalmi pereitől tartania. A redmondi szoftvercég ugyanis korábban azt állította, hogy több mint 200 nyílt forráskódú megoldás sért valamilyen szabadalmat.

 

kindle.jpg


Mindezért cserébe az Amazon fizet a Microsoft számára, ám a két fél nem tette közzé, hogy pontosan mennyit. Ehhez hasonlóan egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a szabadalmi megállapodás értelmében a két fél mely technológiákhoz férhet hozzá, illetve ezen belül mely megoldások lehetnek érdekesek számukra. Érdekesség azonban, hogy a sajtóközleményében a redmondi szoftvercég külön kiemelte az Amazon népszerű Kindle e-olvasóját.

"Elégedettek vagyunk, hogy sikerült az Amazonnal megkötnünk a szabadalmi megállapodás" - kommentálta az ügyletet Horacio Gutierrez, a redmondi szoftvercég szellemi tulajdoni jogokért felelős vezetője. "A Microsoft szabadalmi portfoliója a legnagyobb és legerősebb az egész szoftver iparban. Így a mostani megállapodás jól demonstrálja elkötelezettségünket a szellemi tulajdon védelme mellett, és a lehetőséget, hogy pragmatikus megoldások úgy készüljenek személyiségi jog megsértése nélkül, hogy azok nyílt forráskódot is magukban foglalnak" - tette hozzá később. A Microsoft elmondása szerint egyébként a 2003 decemberében indult szellemi tulajdonjogi IP (Intellectual Property) programjuk immár több mint 600 különböző szabadalmat tartalmaz, és például már az Apple, a HP, az LG, a Novell és a Samsung is megállapodott korábban Steve Ballmer cégével.

Az Amazon.com nem kívánta kommentálni sem a szabadalmi megállapodást, sem a Microsoft kiadott sajtóközleményét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.