Hirdetés
. Hirdetés

Fejlesztők kezében az Android M

|

Android Pay mobilfizetés, gyorsabb töltés és Doze energiafelügyelet a nyáron érkező, új verzióban.

Hirdetés

San Franciscóban ma véget érő I/O 2015 konferenciáján tette hozzáférhetővé a Google az Android M kódnevű, következő verziójának fejlesztői változatát.

Az Android M-ben a Google Now is megújul, hogy jobban kontextusba helyezze és szinte azonnalivá tegye a hangalapú és szöveges keresést. A konferencia egyik demója például azt mutatta be, hogy hangalapú kereséssel zeneszám lejátszása közben is információk gyűjthetők az előadóról az interneten. A Google elmondása szerint a gépi tanulás és a neurális hálózatok terén végzett kutatások eredményeként a hangfelismerés hibaszázalékát 23-ról 8 százalékra csökkentette egy év leforgása alatt.

 

Márciusban, a barcelonai Mobile World Congress konferencián beszélt a Google először az Android M-ről. Az új verzióban megjelenő Android Pay NFC (near field communications) technológiára és ujjlenyomat-azonosításra épülő mobilfizető megoldás lesz okostelefonokon és más, Android alapú eszközökön.

A megoldás sok tekintetben emlékeztet a legújabb iPhone-okon elérhető Apple Pay szolgáltatásra. Közéjük tartozik az a kártyaemuláló technológia is, amely a tényleges kártyaszám helyett tokent használ a mobilfizetéshez. Ez a megoldás másfél éve, az Android KitKat verziójában jelent meg a Google Wallethez. Lényeges különbség azonban, hogy az Android Pay a törzsvásárlói és más kedvezményeket is automatikusan hozzá fogja adni a tranzakciókhoz.

Doze néven továbbfejlesztett energia-felügyeleti technológiával érkezik az Android M, amely mozgásérzékelővel figyeli az okostelefon használatát, és ha hosszabb nyugalmi állapotot észlel, az appokat energiatakarékos, alvó állapotba helyezi. A Google szerint a Doze akár kétszeresére növelheti az akkumulátor készenléti idejét.

A mobil operációs rendszer új verziója a C típusú USB csatlakozók támogatásával 3-5-ször gyorsabb töltést tesz majd lehetővé, illetve az okostelefonról például egy másik, ilyen csatlakozóval ellátott eszközt is fel lehet majd tölteni.

Project Brillo néven a Google új operációs rendszert is fejleszt a dolgok internetéhez, amely az okos otthonokat benépesítő eszközökön – pl. ajtózárakon, sütőkön, termosztátokon stb. – fut majd. A Brillo az Android beágyazott változata lesz, az eszközök, amelyekre telepítik, jól együttműködnek majd az Android alapú okostelefonokkal és tabletekkel is.

Okos otthonok mellett a Brillo ipari környezetben is használható lesz a gépek és a szenzorok összekapcsolására a Google tervei szerint.

Hirdetés

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.