Hirdetés
. Hirdetés

Fél évig lehet Windows 7-ről XP-re váltani

|

Több egybehangzó forrás szerint csak 2010. április 30-ig lehet XP downgrade opcióval árult Windows 7 gépeket venni.

Hirdetés

Miközben hivatalosan a Microsoft még nem nyilatkozott arról, hogy pontosan meddig engedélyezi a számítógépgyártóknak, hogy Windows 7 mellé "downgrade" opcióval XP-s operációs rendszereket is árusíthassanak, egyre inkább biztosnak tűnik a 2010. április 30-i határidő.

 

 

win7doboz2.jpg

 

A Kép forrása: CentrumXP.pl


Egyrészt az első kiszivárgott információk is erről szóltak, amit Gregg Keizer, az amerikai Computerword újságírója is megerősít. A publicista ugyanis egy hivatalos Microsoft prezentációból leste le a fél éves időszakot. "A PowerPoint prezentációban a Windows 7 megjelenése utáni hat hónap szerepelt, ameddig még lehet váltani Windows 7-ről XP-re" - írja. Valamint információi szerint az OEM downgrade opció csak a Windows 7 Professional és Ultimate verziókra fog vonatkozni, a többi kiadásra sem. Ez nem lenne meglepő, hiszen a Vista esetében is csak Business (a Professional megfelelője) és Ultimate változatoknál engedélyezték a váltást.

Kevés az idő

"A Microsoft soha nem biztosított ilyen rövid downgrade időszakot, és véleményünk szerint ez komoly nehézséget jelenthet a cégeknek" - nyilatkozta Michael Silver, a Gartner elemzője. A piackutatónak ugyanis szintén a hat hónapos váltási időszakról van tudomása, ami elmondása szerint komoly fejfájást jelenthet a nagyobb vállalatoknak.

"Gyakorlatilag így azoknak a cégeknek, melyek szeretnék kihagyni a Vistát, hogy idővel áttérjenek a Windows 7-re, de egyelőre csak XP-t szeretnének futtatni, mindenképpen egy új számítógépet kell vásárolniuk 2010 április 21-ig" - véli. A probléma ugyanis az, hogy a vállalatok jelentős részének fél évnél több idő kell ahhoz, hogy hosszú tesztidőszak után nyugodtan térhessenek át az új operációs rendszerre. Vagyis körülbelül 2010 végére, 2011 elejére lehet aktuális számukra a Windows 7 bevezetése. Akkor, mikor már nem lehet XP-re váltani. Vagyis így április végéig kénytelek egy  nagyobb készletet felhalmozni a Windows 7-el árult downgrade XP-kből, vagy mennyiségi licencszerződést keretén belül beszerezni azokat. Michael Silver szerint ez feleslegesen összekuszál mindent, s a cégek gyakorlatilag kényszerhelyzetbe kerülnek.

MED-V és XP Mode


Persze megoldást jelenthet még a MED-V (Microsoft's Enterprise Desktop Virtualization), ami egy olyan céges virtuális környezetet hoz létre, ahol már futtathatóak a céges alkalmazások. Illetve a kliens gépekre kínált XP-Mode, amely egy processzor-alapú virtualizált Windows XP SP3-nak megfelelő környezetet alakít ki.

Utóbbi alkalmazás opcionálisan letölthető lesz, azaz nem lesz része az operációs rendszernek, ellenben a Windows 7 Professional, Ultimate és Enterprise verziók tulajdonosai bármikor letölthetik azt a Microsoft web-oldaláról.

 

 

 

windows7_xp.jpg


Egy apró buktató azonban van, hiszen mivel az alkalmazás hardveres virtualizációt valósít meg, ezért az XP Mode esetében egy a technológiát támogató processzor mindenképpen szükséges. Vagyis nem érdemes mérget venni arra, hogy az XP üzemmód a gépünkön is működik majd. Főként, hogy az Intel CPU-i közül a Celeron, a Pentium Dual-Core, a Pentium M, az Atom és a Core 2 Duo széria néhány „T"-és és „P"-s modellje nem rendelkezik virtualizációs támogatással. Így az AMD processzoroknál a Sempron és az Athlon 64-es chipek tulajdonosai sem dőlhetnek hátra.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.