Hirdetés
. Hirdetés

Feladta a harcot a Mac-klón forgalmazó?

|

A Macintosh-klónok forgalmazásáról elhíresült Psystar az előző héten felfüggesztette egyetlen még megmaradt termékének értékesítését.

Hirdetés

A Psystar utolsó termékének értékesítését is felfüggesztette, ám még nem adta fel a harcot, és közben új megoldást keres, hogyan tarthatná meg vevőbázisát.

Másfél éve tart

A Psystar 2008 áprilisától értékesített Leoparddal, később pedig Snow Leoparddal előre telepített PC-ket; az Apple 2008 júliusában perelte be a vállalatot, mondván, a Psystar gyakorlata megsérti szerzői jogait. Az USA kerületi bírósága december 15-én az Apple javára döntött, és megtiltotta a Psystarnak a Mac-klónok értékesítését.

A vereséget szenvedett vállalat felfüggesztette hardvereladásait, azonban továbbra is folytatta a Rebel EFI értékesítését, mondván, ők csak egy eszközt adnak a felhasználók kezébe. A cég december 22-ei közleményében változtatott álláspontján, és a Rebel EFI értékesítését is felfüggesztette, amíg megerősítést nem kap a bíróságtól a termék legalitását illetően.

Vesztésre áll a Psystar
William Alsup, az USA kerületi bíróságának bírája december 31-ig adott haladékot a Psystarnak, hogy megtegye a szükséges lépéseket, egyúttal 2,7 millió dolláros kártérítést helyezett kilátásba, amennyiben a Psystar fellebbezése eredménytelen marad. Bár a tiltó határozat konkrétan nem említi a Rebel EFI szoftvert, Alsup óva intette a vállalatot attól, hogy a cég továbbra is elérhetővé tegye termékét a felhasználóknak. A Psystar korábban úgy vélekedett, a végzés nem érinti a Rebel EFI-t, és azt kérte egy floridai szövetségi bíróságtól, állapítsa meg a szoftver legalitását.

Ennek ellenére most mégis felfüggesztette a Rebel EFI eladását, ugyanakkor közleményében elutasította a céget illető vádakat. Értelmezése szerint nem szoftverkalózkodás, amit művelnek, mivel a felhasználóknak joguk van eldönteni, hogyan (hol) használják a megvásárolt szoftvereket, ez esetben a Snow Leopardot. Az Apple viszont azzal érvelt a floridai bíróságon, hogy a Rebel EFI nem más, mint a Psystar törvényellenes gyakorlatának újracsomagolt változata, egyúttal arra kérte a bíróságot, helyezze át az ügyet Alsup fóruma elé.

Még egy kiskapu
Ha mégis szabad út nyílik az eszköz előtt, a Psystar több változatban is piacra kívánja dobni a szoftvert, többek között Dell és HP netbookokra szabott variánsokban. Addig is Windows- vagy Mac OS X-alapú számítógépek helyett Linux-alapú PC-ket fog értékesíteni, ám úgy tűnik, célközönsége továbbra is azoknak a tábora, akik a Snow Leopardot szeretnék futtatni számítógépükön. A Psystar ügyelni fog arra, hogy a hardver teljes mértékben támogassa az Apple operációs rendszerét.

psystar.jpg


Egyelőre kevesen támogatják
A Psystar közben szélesebb körű társadalmi támogatottságot szeretne kiépíteni ügye köré, ezért 15 dollárért pólókat kínál támogatóinak (és azt ígéri, ha tisztázódik a helyzet, a Rebel EFI egy példányával ajándékozza meg a pólótulajdonosokat), és adományokat vár ügyének elkötelezett híveitől. A Facebookon egyelőre mindössze 97 tagja van a Psystar támogatóit tömörítő csoportnak.

A hír a ComputerWorld üzlet rovatában jelent meg.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.