Hirdetés
. Hirdetés

Feláldozták a Windows Home Servert?

|

A Drive Extender funkció kikerül a termékből, amely így önmagában értelmetlenné válhat. (Frissítve)

Hirdetés

A Microsoft tojik a Windows Home Server felhasználókra; a Windows Home Server halott; lefejezett csirkévé vált a Vail. Néhány azon kommentárok közül, amelyek az után születtek, hogy Michael Leworthy, a Small Business Server termékmenedzsere a Windows hivatalos blogján bejelentette: a következő Windows Home Server (V2, kódnevén: Vail) rendszerbe már nem fogják implementálni a Drive Extender funkciót. Sőt későbbi bejegyzése szerint a Small Business Server 2011 Essentials (SBS Aurora) és a Windows Storage Server 2008 R2 Server Essentials (Breckenridge) platformokból is kimarad majd e képesség.

 

 



A döntés nagy ellenérzést váltott ki a Windows Home Server (WHS) felhasználói körében, s több olyan elemzés is napvilágot látott, amely a termék halálát vetíti előre. Emellett a Vail tesztelői a Connect oldalán petíciót indítottak a Drive Extender megmentésére, sőt a bejelentés alatt rövid idő alatt elszaporodtak az elégedetlen felhasználók hozzászólásai. Hogy megértsük az elégedetlenség okát, nézzük meg, hogy mire képes a szanált szolgáltatás!

A Drive Extender funkció segítségével külső és belső meghajtókat helyezhetünk el a gépen, úgy hogy e tárhelyeket a szolgáltatás egyesíti, így egyelten teljes háttértárként kezelve azt. Azaz a WHS szerverekbe így a felhasználók elhelyezhettek 4-5 darab meghajtót is, úgy hogy a rendszer csak egyetlen meghajtót tartott számon, nem idegesítve a tulajdonosát D, E, F, G és más betűjelekkel.

 

 

 

 

 

Sőt a megfelelő adatvédelem érdekében a Drive Extender a kijelölt mappákról és fájlokról másolatokat is készít (különböző merevlemezen elhelyezve a kópiákat), így egy hardverhiba esetén sem kell az értékes adatok elvesztésétől tartani. Mint láthatjuk, értékes képességről van szó, és sarkalatos vélemények alapján a WHS csak a Driver Extender miatt nevezhető értékes megoldásnak (főként, hogy a média állományok terítésére már egy "mezei Windows" is elegendő). Azaz ha a funkció kikerült a Home Serverből, akkor értelmetlenné válik a termék. Így talán már érthető, miért írnak a blogok a Windows Home Server haláláról.

"Napjainkban az 1 terabájtnál nagyobb merevlemezek már széleskörűen elterjedtek, és megfizethető áron érhetőek el. Véleményünk szerint a háttértárak a jövőben még tovább fognak növekedni, és hamarosan a 2 terabájtos merevlemezek általánossá válnak. Az OEM partnereiknek így meg lesz a lehetőségük, hogy nagy háttértárakkal értékesítsék a Windows Home Server megoldásokat, s mindez redukálni fogja a Drive Extender szolgáltatás szükségességét" - olvasható Michael Leworthy indoklása a funkció haláláról szóló bejegyzésben, amelyet egy újabb követett, mivel a hozzászólásokban egyértelművé vált, hogy a változást nem feltétlenül "a felhasználói igények indokolták".

"Nem volt egyszerű meghozni ezt a döntést, főleg a Vail miatt. Iszonyatosan nehéz volt, és tudtuk, ha a termékcsaláddal kapcsolatban ilyen változást eszközölünk, akkor az kihatással van az egyes termékekre is. Míg a hardveres RAID támogatás, az alkalmazás kompatibilitás és az adatok hordozhatósága kiemelten fontos az SBS 2011 Essentials és a Windows Storage Server 2008 R2 Essentials esetén, addig a Windows Home Servernél ezek a tényezők másodlagosak. Mivel e termékeinket szorosan együtt fejlesztjük, ezért a változások mindháromra kihatással vannak" - írja második bejegyzésében a Small Business Server termékmenedzsere, egyúttal beismerve, hogy döntésükkel kvázi beáldozták a Vail-t a másik két kisvállalati megoldás sikeréért. A kérdés már csak az, hogy a Vail, azaz a következő Windows Home Server kiheveri majd ezt a csapást?

 

Update: Egy újságíró kérdésére Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy utánanéz a "Drive Extender fiaskónak".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.