Hirdetés
. Hirdetés

Felcímkézett bálnák

|

Amerikai tudósok nyomkövető technológiával kísérleteznek, amely a bálnák mozgásáról és életviteléről gyűjt információkat.

Hirdetés

A kísérleteket a Woods Hole Oceanographic Institutionnél végzik. Két címkét fejlesztettek ki: méretük körülbelül akkora, mint egy számítógép-egér, és 192 MHz-es frekvencián kibocsátott hangokat rögzítik. A készülékek nyomásmérőt és több szenzort is tartalmaz, amelyek másodpercenként 50-szer rögzítenek adatokat. Peter Tyack, az intézmény egyik kutatója szerint a szernzorok azért hasznosak, mert hagyományosan csak akkor lehet megfigyelni a bálnákat, amikor feljönnek a víz színére lélegezni vagy táplálkozni. Ez általában kevés ideig tart, utána az emlős ismét lemerül, általában mélyen a víz alá, ahol már nem lehet követni a mozgását és a szokásait.

A címkéket úgy tervezték, hogy körülbelül egy napig lehessen rárögzíteni a bálna testére, ezután egy speciális hab segítségével a készülék feljön a víz színére és jelzéseket bocsát ki, hogy a tudósok könnyen megtalálják. A címkéket 12 gigabájtos flash memóriával szerelték fel. Eddig két kísérletet végeztek, az egyiket júniusban, a másikat július folyamán. A cél az, hogy megakadályozzák a bálnák ütközését halászhajókkal, valamint az is, hogy a bálnák ne akadjanak bele a halászhálókba. Amennyiben sikerül feltérképezni a bálnák vonulási útvonalát, mindez elkerülhető lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.