Hirdetés
. Hirdetés

Felhőbe megy a gyógyítás

|

A GE Healthcare a GE 19 milliárd dolláros egészségügyi üzletága; több mint hetven éve van jelen az iparágban.

Hirdetés

Termékportfóliója a röntgenberendezésektől a CT-, MR- és sebészeti képalkotó berendezéseken keresztül az orvosi diagnosztikai és betegmegfigyelő rendszerekig terjed, de részt vesz a gyógyszer- és a biofarmakológiai gyártási technológiák fejlesztésében, élettudományi kutatásokban is.

Hirdetés
          

Computerworld: Mindezek közül mely területeken tevékenykedik a magyarországi fejlesztőközpont?           

Ferik Attila: A GE Healthcare 2000-ben nyitotta meg fejlesztési központját Magyarországon. Legkorábban a CT-, MR-, PET- és röntgenképek utólagos feldolgozását és analitikáját segítő fejlesztésünk kezdődött meg. Azóta sok újat indítottunk el; ilyen a felhőalapú analitikai és egészségügyi intézményi folyamatmenedzsment, gyógyszerkutatást és gyártást támogató rendszerek vagy éppen a professzionális sportot egészségügyi oldalról kiszolgáló megoldások.

Ferik Attila szoftverfejlesztési igazgató, GE Healthcare           

CW: Mennyi a hazai hozzáadott érték egy-egy fejlesztésben, és mekkora a mozgásterük?           

FA: Fejlesztési munkáink magukban foglalják a termék definícióját, műszaki tervezését, implementációját, tesztelését és a felhasználók támogatását. Termékeinket a világ több mint 150 országában értékesítjük, és ezek között az egészségügyi képek elemzését támogató megoldásunk piacvezető a világon. Fontosnak érzem, hogy csak olyan munkát végezzenek a kollégáim, ami nagy hozzáadott értéket jelent, és amiben ki tudják aknázni a tudásukat. Általában a műszaki megvalósítás teljesen a kezünkben van, termékdefiníció esetén egyeztetünk többet a globális csapattal.           

CW: A magyar kutatók milyen műszaki-technológiai háttérrel rendelkeznek? Eltér-e ez a háttér a General Electric bármely más leányvállalatáétól?           

FA: Mi is ugyanazokat a technológiákat, programozási nyelveket használjuk, mint bárki bárhol máshol a világon. Az eltérést abban látom, hogy a magyar kutatók és fejlesztők nagyon jó analitikai képességekkel rendelkeznek. Jól meg tudják becsülni egy feladat komplexitását, és ehhez mérten készítik el a terveket is, figyelembe véve a lehetséges hosszú távú igényeket és a karbantarthatóságot. Mindez nagyon jó minőséggel társul. Ez egyedi kombináció, hiszen azt a terméket szállítjuk határidőre, amit a felhasználó vár, olyan minőségben, ami lehetővé teszi, hogy folyamatosan új funkciók fejlesztésével egészítsük ki.           

CW: A betegellátásban hatalmas adatmennyiség keletkezik. Mit jelent az e-egészségügyben a bigdata-forradalom?           

FA: Az iparág csak az elmúlt években ébredt rá, mekkora érték ez az adatmennyiség. A GE Healthcare stratégiai célja a Precision Medicine, vagyis a személyre szabott gyógyítás elősegítése. Ehhez elengedhetetlen az összes keletkező adat begyűjtése és feldolgozása, ami a kutatóink által kifejlesztett mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra épülő algoritmusok segítségével lehetővé teszi, hogy a beteg a számára leginkább megfelelő ellátásban részesüljön a lehető legrövidebb idő alatt. Okos algoritmusaink segítségével a munkavégzés hatékonyabbá válik, és még a várólisták is rövidülhetnek.           

CW: A sötét weben immár az ellopott betegadatok érik a legtöbbet. A következő generációs egészségügyi berendezések szilárdabb adatvédelmet tudnak majd biztosítani?           

FA: Nemcsak az új termékeket, de a meglévőket is folyamatosan fejlesztjük, hogy megfeleljenek a lehető legszigorúbb biztonsági követelményeknek. Felhőalapú szolgáltatásaink még jobban ki vannak téve a támadásoknak. A fejlesztések során mindent bevetünk, amit csak tudunk. Már a tervezéskor prioritást élvez a biztonság a funkcionalitás mellett. Aktív és passzív eszközöket használunk a biztonság eléréséhez, és külső csapatokat is megbízunk, hogy próbálják meg feltörni a rendszereinket.           

CW: A GE Healthcare 2013-ban elnyerte az addigi legnagyobb kutatásfejlesztési támogatást a magyar államtól. Hol tart ez a fejlesztés, és melyek a következő lépések?           

FA: 2014 januárjában kezdődött közös kutatási és fejlesztési projektünk a Szegedi Tudományegyetemmel, a Veszprémi Egyetemmel és az Országos Onkológiai Intézettel egy felhőalapú egészségügyi analitikai és információs rendszer kialakítására. Partnereink világszínvonalú tudására építve a fejlesztés 2018 decemberében sikeresen lezárult, és ezen a platformon már több termék is megjelent a piacon. A legutóbbi a koreai téli olimpia teljes egészségügyi irányítási és analitikai rendszere, amely eddig nem látott flexibilitást és hatékonyságot biztosított a szervezőknek.           

CW: A GE-nél milyen megoldásokat találtak a munkaerőhiány kompenzálására?           

FA: Több programot is indítottunk a különböző szenioritási szinteken, hogy mérnökeink tudása naprakész legyen. Például beindítottuk saját fejlesztői akadémiánkat. Sok kórházlátogatást szervezünk, ahol első kézből szerezhetünk információt arról, miként használják a rendszereinket, és milyen fájó pontjaik vannak a felhasználóknak. Fontos, hogy a szakmai kihívások mellett jól átlátható, rugalmas, családbarát karrierutat is mutassunk. Egészségügyi vállalat lévén az egészségmegőrzésre is lehetőséget kínálunk, szűrőprogramokat indítunk, valamint élet- és egészségbiztosítást nyújtunk kollégáinknak.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár