Hirdetés
. Hirdetés

Félig a való világban, félig a virtuális térben

|

Lebomlik a fizikai határ digitális és a való élet között.

Hirdetés

Cikksorozatunkban a jelen technikai fejlődését alapul véve keressük a választ arra, hogyan fog kinézni a jövő. A Network World segítségével megpróbáljuk kitalálni, milyen lesz az Internet, miként fogunk kommunikálni egymással, mekkora teljesítményre lesznek képesek a negyed évszázaddal későbbi számítógépek. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, ezúttal mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

Felbukkannak a 3D-s telepresence rendszerek
„Segítsen Obi-Wan Kenobi, ön az egyetlen reményünk!" - hangzik el a közismert mondat R2D2 tolmácsolásában, a Star Wars nyitó részében. Habár Luke Skywalker válaszolni nem tud, mert csak egy holografikusan vetített filmet néz, legkönnyebben talán ezen a példán keresztül érzékeltethetjük, milyen is lehet a jövő kommunikációs rendszere. Negyed évszázad múlva a beszélgető, egymástól fizikailag távol levő felek három dimenzióban látják majd társaikat. Ennek első szelét egyébként már most érezhetjük, a 3D-s televíziók és számítógépes monitorok megjelenésével.

„A telepresence teljes, 3D-s élményt jelent, ahol a felhasználó megérintheti, megnézheti és akár meg is szagolhatja a történteket." - állítja Marek Rusinkiewicz, a Telcordia fejlett technológiai megoldásokért felelős részlegének vezető alelnöke - „Várakozásaim szerint a rendszer elterjedése be fog következni 25 éven belül."

telepresence
telepresence

Telepresence napjainkban - a jövőben kétdimenziós kijelző helyett 3D-ben jelenik meg a másik fél

Ezek a 3D-s megjelenítőrendszerek nem igényelnek majd olyan speciális szemüvegeket, mint napjaink megoldásai, sem avatarokat. Az adott, kommunikációban részt vevő személyekről készülő 3D-s kép a virtuális térből az illetőkre jellemző méretben jelenik majd meg, és (közel) ugyanolyan természetesen lehet velük interakcióba lépni, mint a hús-vér valójukban jelen levőkkel. Gesztusaik, mozdulataik és mimikájuk a személy valódi egyéniségére jellemzően generálódnak le.

Amint arról korábban írtunk, parányi gépek vesznek majd körül bennünket (vagy legalábbis a gazdaságilag fejlett országok lakóit) 25 év múlva, a terek érzékelőkkel és kamerákkal lesznek tele. Félig a számítógépen belül, félig a fizikai világban éljük majd életünket, a két tér közötti fal pedig egyre vékonyodni fog, egészen addig, amíg már nem számít, hogy valaki éppen hol is tartózkodik.

A nagy kérdés, hogy vajon kihal-e az emberiség, ha ennyire háttérbe szorulnak a fizikai találkozások, és az egyén többnyire csak virtuálisan kivetítve jut mások közelébe...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.