Hirdetés
. Hirdetés

Fellegi: Érzi az irányt a MT

|

2011-ben mintegy 5 százalékkal kevesebbet költ a Magyar Telekom beruházásokra, mint a tavalyi évben. A válságadó pedig elsősorban az osztalék csökkenésében fog megmutatkozni - mondta Christopher Mattheisen, a cég elnök-vezérigazgatója.

Hirdetés

Az elkövetkező két évben nagyszabású modernizácót hajt végre mobilhálózatában a Magyar Telekom az Ericssonnal együttműködve, melynek eredményeként egyrészt az ország egész területén elérhető lesz a HSPA+ elméleti 21 Mbit/s-os maximális sávszélessége. A modernizáció során olyan technológiával bővítik a hálózatot, amely alkalmas lesz az LTE (Long Term Evolution) kiszolgálására is, amennyiben elérhetővé válnak az ahhoz szükséges frekvenciák. A fejlesztés első lépéseként nyárig 200 bázisállomást modernizálnak – ezek Budapest bizonyos területeit, valamint néhány vidéki nagyvárost fednek le.

A tervet bejelentő sajtótájékoztatón részt vett dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki beszédében a már jól ismert gondolatokat ismételte: a piac kiszámítható gazdasági környezetet és szabályzókat igényel, de ennek előfeltétele az államadósság csökkentése. Ezt biztosítja a Széll Kálmán Terv, melyet jól fogadott a piac, amit az Opel, az Audi és a Magyar Telekom beruházásai, fejlesztési tervei is visszaigazolnak. A jelen fejlesztéssel kapcsolatban Fellegi Tamás elmondta: nagyon fontosnak tartja, hiszen Magyarországon jelenleg több 10 ezer családban nincs meg az alapszintű internet-szolgáltatás, és jelentős méretű területeken a mobilnet sem elérhető. Fellegi hangsúlyozta: a kormány olyan új elektronikus hírközlési törvényen dolgozik, ami egyrészt erősíti a fogyasztók védelmét, másrészt ösztönzi a beruházásokat. Az Új Széchenyi Tervben például közvetlen ösztönzők is vannak, és a GOP (Gazdaságfejlesztési Operatív Program) keretében 12 milliárd forintot biztosít arra, hogy a a KKV-kat be lehessen vonni a hálózatépítésbe. És fontos az is, hogy az új frekvencia-díjszabás ösztönzi a bázisállomások létesítését.

Újságírói kérdésre a miniszter a frekvenciapályázatról is szólt. Egyrészt úgy vélte, azt a piacnak kell eldöntenie, hogy a frekvenciapályázat nyomán belépjen-e egy új szolgáltató a magyar piacra. Mint  mondta, még az idén szeretnék kiírni a pályázatot, és ennek törvényi hátterét még az országgyűlés nyári szünete előtt meg kívánják teremteni. A távközlési piac stratégiai fontosságát jelzi, hogy hamarosan összeül a a távközlési kerekasztal, amely az energiaszektoréhoz hasonló szakmai egyeztetőfóruma lesz a piac szereplőinek, valamint a kormánynak.

Természetesen szóba szóba került a válságadó kérdésköre is. A miniszter úgy ítélte meg, hogy fölöslegesnek bizonyultak azok az aggodalmak, melyeket a válságadó ellenzői hangoztattak, hogy az egyre inkább stratégiai helyzetbe kerülő infokommunikációs cégek visszafogják a beruházásaikat. Láthatólag megértették, hogy az igazságos teherviselés szellemében nekik is áldozatokat kell hozniuk Magyarország fejlődése érdekében. A Magyar Telekom érzi a helyes irányt – fogalmazott –, melyre példa a ma bejelentett fejlesztés is.

Christopher Mattheisen megerősítette a miniszter véleményét. Mint mondta, az előzetes tervek szerint a tavalyi 90 milliárd forintnál mintegy 5 százalékkal kevesebbet fognak idén beruházásra költeni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.