Hirdetés
. Hirdetés

Felpörgő verseny

|

Az érettebb szakaszába lépő szervervirtualizációs piac korántsem stabilizálódik - figyelmeztet a Gartner. A trendek folyamatos változásokat vetítenek előre, ezért a felhasználóknak és a szállítóknak a következő években még inkább résen kell lenniük.

Hirdetés

A szervervirtualizáció két rendkívül fontos piaci trend – az infrastruktúra-modernizálás és a számítási felhő – technológiai alapja és egyik hajtóereje. Az IT-infrastruktúra korszerűsítéséhez a virtualizáció a hardvererőforrások jobb hasznosításával, az erőforrás-hozzárendelés felgyorsításával és az automatizálás lehetővé tételével járul hozzá. A virtualizált szerverkörnyezet egyúttal a számítási felhő alapja, magán- és nyilvános felhő környezetek esetében egyaránt.

Az x86-os szervervirtualizációs piac egészét és annak szereplőit külön is értékelő elemzésében (Magic Quadrant for x86 Server Virtualization Infrastructure, 2011) a Gartner kiemeli, hogy a virtuális gépek száma egy év alatt a duplájára nőtt, ami elsősorban a technológia gyors térhódításának és a vállalatok által kezelt, folyamatosan növekvő terhelésnek, valamint annak köszönhető, hogy a piac a középvállalati szegmensben is jelentős mértékben bővült. A virtualizációs piac teljesítményére kedvezően hat az elérhető megoldások kiforrottsága, továbbá az a körülmény is, hogy mind több vállalat használ IaaS (infrastructure-as-a-service) típusú felhőszolgáltatásokat.

Mind fontosabbá válik az együttműködés is a felhőszolgáltatók és ügyfeleik között, ezért a vállalatok olyan architektúrák építését tervezik, amelyek lehetővé teszik a hibrid felhő környezetek kialakítását, a terhelés dinamikus mozgatását a házon belül működő rendszerek és a felhőben elérhető erőforrások között.  
 
Az x86-os szervervirtualizációs infrastruktúra új felügyeleti és automatizációs eszközök, biztonsági architektúrák és folyamatkezelési módszertanok bevezetéséhez is alapot teremt. Jóllehet a virtualizációs technológia csupán elősegíti ezen eszközök bevezetését, a szállítók a szerverkörnyezet virtualizálását követően a magasabb szintet képviselő menedzsment megoldások bevezetése felé terelik ügyfeleiket. Ezért a későbbiekben is sokat számít, hogy a vállalat melyik virtualizációs technológia mellett döntött az első projekt előkészítésekor.

A virtualizációtól a felhőig
A szállítók versenye mindinkább kiéleződik – mind az aktuális termékkínálatot, mind a számítási felhővel kapcsolatos, hosszabb távú termékfejlesztési stratégiát illetően. A mezőnyt továbbra is a VMware vezeti piaci részesedés és technológiai fejlettség tekintetében egyaránt. A piac azonban gyorsan bővül, miként a VMware legnagyobb versenytársának számító Microsoft és Citrix tortaszelete is egyre nagyobb.

Amíg a világ legnagyobb, Global 1000-es listán szereplő vállalatai évekkel ezelőtt virtualizálták szerverkörnyezetüket, a kisebb szervezetek és különösen a fejlődő országokban működő vállalatok csak most lépnek a virtualizáció útjára. A korábbi évektől eltérően ezek a szervezetek ma már több, meggyőző virtualizációs megoldás közül választhatnak.
A Gartner mágikus négyzetében a múlt évben a VMware mellett már a Citrix és a Microsoft is a virtualizációs megoldások piacvezető szállítóinak mezőjében szerepelt, amit mindkét cég a fejlesztési stratégia és a termékekben testet öltő gyakorlati megvalósítás minőségének köszönhet.

A legnagyobb piaci részesedéssel bíró VMware termékei ugyan továbbra is mértékadók, és a fejlesztés tempóját is ez a gyártó diktálja, a Microsoft növelni tudta felhasználói táborát, különösen az első virtualizációs projektjüket indító középvállalatok körében. A desktop virtualizáció terén kiépített szakértelmét kamatoztató Citrix pedig ingyenes XenServer kínálatával tudott új ügyfeleket szerezni, és ezáltal a szervervirtualizáció terén is növelte részesedését.
A virtualizációtól a számítási felhőig vezető út még nem egészen kitaposott –, mutatott rá a Gartner, ezért a verseny további alakulása szempontjából különösen fontos lesz, hogy a szállítók miként teljesítik a termékfejlesztési stratégiájukban foglaltakat a gyorsan fejlődő és növekvő piacon.   

VMware vs. Microsoft
A piacelemző szerint a VMware különösen a középvállalati szegmensben számíthat kemény versenyre, ahol az általa kínált termékek nagyvállalati szintű virtualizációs képességei kevésbé értékesek – miután az ügyfelek azokat nem tudják maradéktalanul kihasználni –, míg az alacsonyabb ár annál fontosabb.

Ezzel együtt a VMware még az elmúlt évben is megnyerte az új, középvállalati virtualizációs projektek mintegy 60 százalékát, egyrészt jól strukturált értékesítési hálózatának, másrészt az utóbbi tíz évben kivívott reputációjának köszönhetően. A nagyon kis méretű bevezetéseket leszámítva a VMware árai azonban magasak, a felhasználóknak továbbra is ez lesz a legfőbb kifogásuk a szállító megoldásaival kapcsolatban. A VMware számára kihívást jelent majd, hogy egyszerre kell kiszolgálnia a magán- és hibrid felhő környezeteket építő-használó nagyvállalati ügyfeleit, és versenyeznie a szerényebb igényeket megfogalmazó középvállalati szegmensben, ahol újabb ügyfeleket szerezhet.    

A VMware számára mindenképp sikereket ígér a felhőinfrastruktúra-szolgáltatók bővülő szegmense –, mutatott rá a Gartner. Több ezer szolgáltató használja a vSphere platformot, és mind többen csatlakoznak a szállító vCloud programjához, arra számítva, hogy a virtualizációs technológia segítségével csökkenthetik üzemeltetési költségeiket, és egyúttal könnyebben hozzáférhetnek a VMware kiterjedt ügyfélköréhez is. A verseny kiéleződésével azonban a szolgáltatóknak meg kell különböztetniük magukat a piacon. A VMware feladata lesz, hogy ezt lehetővé tegye számukra, ugyanakkor a vállalatoknál kialakított virtuális és magánfelhő környezetekkel való interoperabilitást is fenntartsa.   

A Microsoft a Windows Server részét képező Hyper-V 2008-as bejelentése óta fokozatosan növelte részesedését a virtualizációs piacon, elsősorban a középvállalati szegmensben, ahol ma már az új projektek legalább 30 százalékát megnyeri. Kínálatának egyik legnagyobb előnye, a Hyper-V ingyenességéből adódó alacsony ár azonban a Gartner szerint hátrányos is lehet az értékesítési csatorna ösztönzése szempontjából.

Összességében azonban elmondható, hogy a Hyper-V és a System Center Virtual Machine Manager képességei jól lefedik a középvállalati, valamint – nagyvállalatok esetében – a fiókhálózati vagy üzletági igényeket. A hypervisor és az alapszintű felügyelet terén a Microsoft már ledolgozta a VMware-rel szembeni technológiai hátrányát – sőt, a System Center 2012-es verziójának idei bejelentésekor a redmondiak úgy fogalmaztak, hogy bizonyos funkciók tekintetében még meg is előzték a piacvezetőt. A VMware azonban jellemzően a versenytársak előtt jár a magasan fejlett menedzsment és automatizációs eszközök terén. Lényeges különbség viszont, hogy a Hyper-V használatához Windows Server is szükséges, és ennek karbantartása a virtuális környezetet futtató, fizikai kiszolgálón több tervezett leállást, üzemeltetői feladatot jelenthet. Tegyük hozzá, a Microsoft ezek ellátásához hatékony támogatást ad.

A Microsoft számára a legnagyobb kihívást a magánfelhő környezetek területe tartogatja, állapította meg a Gartner. Miután középvállalati ügyfélkörében a házon belüli felhő környezet kialakítására kisebb az igény és kevesebb a lehetőség is, a VMware megoldásait használó nagyvállalatokat kellene átcsábítania a Hyper-V és a System Center felhasználói táborába. A felhőszolgáltatók ráadásul szintén óvatosak, amikor azt mérlegelik, hogy adatközpontjaikban használjanak-e Hyper-V alapú virtualizációt, mivel a Microsoft Windows Azure felhő platformján kínált szolgáltatásaival egyben komoly versenytársuk is.

Öt piacformáló trend
Thomas Bittman, a Gartner Research alelnöke szerint a szervervirtualizációs piac egyre érettebbé válik ugyan, de változatlanul a dinamizmus jellemzi, és további alakulását 2012-ben öt fő trend fogja meghatározni.

Bővülő választék. Ha a szervervirtualizációs trend napjainkban indulna, a szállítók piaci erőviszonyai a jelenlegitől merőben eltérő képet mutatnának. A VMware versenytársai az utóbbi pár évben sokat fejlődtek, így a virtualizációs megoldásokat ma már sokkal inkább az áruk, semmint a képességeik különböztetik meg a piacon. Azok a vállalatok, amelyek még nem virtualizálták szerverkörnyezetüket – és a kisebb szervezetek körében szép számmal akadnak ilyenek – napjainkban már valóban több technológia közül választhatnak.

A második szállító megjelenése. Jóllehet a VMware felhasználói jellemzően nem migrálnak más virtualizációs platformra, a költségek azért foglalkoztatják őket, miként a szállítóhoz kötöttség problémája is. Ezért egyre több nagyvállalat vezet be más virtualizációs technológiát is informatikai környezetének valamely elkülönülő részén. A heterogén virtuális környezet kialakítása és működtetése ma még inkább csak törekvés formájában van jelen, de azért érdeklődés mutatkozik iránta.

Formálódó árazási modellek. A drága hypervisoroktól az ingyenesekig, a processzormag-alapú árazástól a memóriaalapúig a virtualizációs szoftverek licenckonstrukciói az eddigiekben is a folyamatosan fejlődtek, átalakultak. A magán- és a hibrid felhő környezetek térhódítása a biztosíték arra nézve, hogy a szállítók ezután is újabbnál újabb árazási modellekkel fognak előállni, kihívások elé állítva az IT-költségvetésről döntő vállalati vezetőket.  

Telítődő piac. A szervervirtualizáció piaci penetrációja (a virtualizálásra kerülő szerverek aránya) az 50 százalékhoz közelít, a szállítók versenye kiéleződik, a fókuszba kerülő, kisebb vállalatok lejjebb hajtják az árakat. A piac továbbra is nő, de már nem olyan ütemben, mint korábban, és ez a virtualizációs szoftverek szállítóinak üzletpolitikájára éppúgy hatással lesz, mint a szervergyártókéra. A következő pár év kihívásokkal teli lesz számukra mindaddig, amíg a virtualizációs piac nem telítődik.

Felhőszolgáltatók válaszúton. Az IaaS-szolgáltatók nem hagyhatják figyelmen kívül a vállalatoknál zajló virtualizációt. El kell dönteniük, hogy saját szabványokat alkotnak, és ezzel piaci vonzerejük csökkenését kockáztatják, bevásárolnak az ügyfeleik által használt virtualizációs szoftverekbe, és IT-közműként jelennek meg, vagy olyan szoftvereket fejlesztenek, illetve vásárolnak, amelyek szerencsés esetben javítják az interoperabilitást. Nehéz lesz választaniuk, és a helyes döntésen múlik majd, hogy a szolgáltatók versenyéből kik kerülnek ki győztesen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.