Hirdetés
. Hirdetés

Felvásárolja-e az Amazon a Netflix-t?

|

A CNN Money elemzője szerint a címben megfogalmazott üzlet létrejötte kétségkívül ?egy, az e-commerce mennyországban köttetett frigynek? minősülne, mégis valószínű, hogy az érintett felek sosem állnak majd az oltár elé.

Hirdetés

Múlt hét csütörtökön példátlan rekordot ért el a Netflix részvényárfolyama; a népszerű online DVD-kölcsönző papírjai elsősorban egyik konkurense, a Blockbuster bukásának köszönhették tőzsdei szárnyalásukat.

És persze az újjáéledő pletykáknak, amelyek szerint az Amazon.com a Netflix felvásárlását fontolgatja. Paul R. La Monica, a CNN Money elismert elemzője hétfőn megjelent írásában igyekszik cáfolni ezeket a híreszteléseket: csokorba gyűjtve mindazokat az érveket, amelyek arra utalnak, hogy az inkriminált üzlet soha nem fog létrejönni.

A Netflix és az Amazon vezetői mind a mai napig elzárkóztak attól, hogy reagáljanak az egyesüléssel kapcsolatos spekulációkra. A Netflix piaci szereplésével foglalkozó szakértők jelentős része is kétkedéssel fogadja a híreket. Három vezető elemző is leszállította a részvényekkel kapcsolatos értékelését az elmúlt napokban, minek eredményeképpen a cég részvényárfolyama a csütörtöki csúcs után nyolc százalékkal esett pénteken.

La Monica minden szkepticizmusa ellenére sem zárja ki, hogy némi valóságalapja is lehet az Amazon-Netflix fúzióval kapcsolatos híreszteléseknek. ?Nem zörög a haraszt..." - vélekedik a szakember, hozzátéve: az utóbbi években számos nem várt felvásárlás is történt a nemzetközi IT-piacon.

Például a HP-Palm akvizíció, amiről úgyszintén hosszú évekig cikkezett a szaksajtó, míg végül a mút hónapban a számítógépgyártó bejelentette, felvásárolja a pénzügyi nehézségekkel küzdő mobilcéget.

Igaz - írja La Moniva - a Palm és a Netflix jelenlegi piaci helyzete gyakorlatilag összehasonlíthatatlan. Előbbi rendkívül nehéz periódusát élte a felvásárlást megelőző években: minden arra utalt, hogy menthetetlenül lemarad az okostelefon-szegmensben uralkodó, mind kiélezettebbé váló versenyben. Utóbbi viszont ?arany napjait" éli, egyre nagyobb szeleteket hasít ki a digitális videópiacból, és olyan konkurenseit utasította maga mögé, mint a Blockbuster, vagy a Movie Gallery.

A Netflixbek semmi oka sincs arra, hogy kiárusítsa a részvényeit: az Amazon csak azon az áron tehetné rá a kezét a sikeres vállalatra, ha jelentősen ráígérne annak jelenlegi, 5,5 milliárd dollárra becsült piaci értékére. Ráadásul - érvel az elemző - korántsem biztos, hogy a könyvforgalmazó óriáscégnek egyáltalán érdekében állna a felvásárlás.

Eric Wold, a Merriman Curhan Ford szakértője egyike azoknak az elemzőknek, akik a múlt hét végén lefelé módosították a Netflix részvényeivel kapcsolatos értékelésüket. Wold úgy véli, az Amazon kétszer is meggondolná, mielőtt az online DVD-birodalom akvizíciójára adná a fejét: elsősorban azért, mert a felvásárlással jelentősen megnőne a terjesztési központjainak száma. Márpedig az Amazon az utóbbi években - elsősorban költségcsökkentési és hatékonyság-növelési megfontolásokból - éppen azon volt, hogy csökkentse a telephelyei számát. ?Évek óta újra és újra felröppennek a nagy Amazon-Netflix üzlettel kapcsolatos pletykák, de ahogy eddig, úgy most is több olyan érvet sorolhatunk fel, amelyek az üzlet ellen szólnak, mint olyat, amelyek mellette" - jelentette ki Wold.

Az elemzők szkepticizmusát látszik alátámasztani az a tény, hogy az Amazon már ma is kínál letölthető videó-szolgáltatást a saját oldalán. Ráadásul az Apple iPad-jának és az ahhoz kapcsolódó hasonló szolgáltatásoknak a megjelenésével, erősen kétséges, meddig bitorolhatja a piacvezető pozíciót a Netflix.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.