Hirdetés
. Hirdetés

Fénnyel a túlmelegedés ellen

|

Hideg zöldből égővörös- az Intel új szabadalma színváltoztató anyagot hív segítségül a laptopok hűtéséhez.

Hirdetés

A felsőkategóriás alaplapok általában rendelkeznek valamilyen hőmérsékletszabályozó megoldással, az Intel új technológiája azonban - a vállalat szerint -sokkal pontosabban működik, mint egy hagyományos hőmérő. Köztudott, hogy a hordozható számítógépek nem egyenletesen melegszenek: az olyan, nagy áramfelvétellel működő egységek, mint a CPU vagy a grafikus chipek, aránytalanul fel tudnak forrósodni. Az Intel szerint most erre a problémára született megoldás egy, a hőmérséklet függvényében színét változtató (termokróm) anyag alkalmazásával.

A technológia lényege, hogy az eredetileg zöld, magasabb hőmérsékleten elvörösödő réteg elszíneződését fotoszenzorok figyelik, ezek pedig szükség esetén beindítják a hűtési folyamatot. (Ami jelentheti a ventilátor bekapcsolását, de a processzor aktuális teljesítményének szabályozását is.) Az Intel szabadalmának részletes leírása ezen az oldalon található. A vállalat nem közölte, hogy maga a színváltó anyag pontosan micsoda. A hétköznapi életben egyébként gyakran találkozhatunk hasonló matériákkal, gondoljunk a különböző tintákra, egy-egy gyorsfagyasztott étel csomagolására vagy bizonyos divatcikkekre.

szin.jpg

A szabadalommal kapcsolatos első vélemények meglehetősen kétértelműek, mivel a lelkes kommentárok mellett is sokan vannak, akik szerint a hőmérő jól működő megoldás, az újítás pedig nem fog komoly karriert befutni. Az Intel szabadalmáról hírt adó egyik lap, a TGDaily abban reménykedik, hogy nem a '80-as években divatos HyperColor ruhák anyagát akarják újrahasznosítani; a Wired blog szerzőjének a viselő hangulatára érzékeny, színváltó karkötők jutottak eszébe, amihez hozzáteszi: az ötletről olvasva az övé máris búskomorságot jelez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.